Две години условна присъда получи 67-годишният Димитър Василев, който миналия

...
Две години условна присъда получи 67-годишният Димитър Василев, който миналия
Коментари Харесай

Димитър блъсна и уби инвалид, ето присъдата

Две години условна присъда получи 67-годишният Димитър Василев, който предишния юни блъсна и умъртви мъж в инвалидна количка в пловдивското село Старосел. Инцидентът стана предишния юни, само че решението на пловдивския областен съд е от предходната седмица. Магистратите взеха решение присъдата да бъде с 5-годишен изпитателен период. Толкова е и периода, в който Василев няма да има право да сяда зад кормилото.

Подсъдимият самичък призна виновността си пред съда и дефинира деня на случая като най-лошия в живота му. Въпреки наличието на цялото му семейство, той беше очевидно обезпокоен и бял като платно. Поиска амнистия и уверено съобщи, че е подготвен да изтърпи всяко наказване. Той изиска делото против него да бъде гледано по съкратената процедура – без разпити на специалисти и движимости лица и призна всички обстоятелства на обвиняването.

В деня на нещастието потърпевшият, дружно с различен мъж на инвалидна количка, се придвижвали към Денонощния център за остарели хора в Старосел, където трябвало да се организира празненство с стратегия от деца във връзка Първи юни. По това време Димитър карал голфа си, като бил настъпил газта до 95 км/ч.

От прокуратурата подчертаха, че мъжът е нарушил два члена на Закона за движене по пътищата – настъпил е газта и не е внимавал за пешеходци. Въпреки това той е слязъл от колата и се е опитал да помогне на блъснатия мъж и е съдействал на следствието.

Частните обвинители пък настояха за оптималната присъда, защото колата била с неизправни спирачки. Димитър знаел това, защото му било декларирани по време на годишния механически обзор, само че не направил нищо по въпроса.

Адвокатът на подсъдимия настоя за лека присъда, защото имала съпричинияване от страна на инвалида, който бил на платното и правил маневра на кръстовището, само че не се огледал за коли.

В последна сметка съдът осъди Димитър, само че единствено условно, защото израсил страдание, а и имал положителни данни и семейство. Той ще би трябвало да заплати 2900 лв. на частните обвинители и 1470 лв. разходи по делтото.

Присъдата предстои на обжалване пред апелативния съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР