Две години пандемия, увеличени сметки за ток, на хранителни стоки

...
Две години пандемия, увеличени сметки за ток, на хранителни стоки
Коментари Харесай

Психиатър: Хората свикнаха да живеят в напрежение, паника и депресия

Две години пандемия, увеличени сметки за ток, на хранителни артикули и услуги. Всичко това са предпоставки за отключване на меланхолия. Все по-често ставаме очевидци на случаи на домашно принуждение, жестоки убийства, експанзия от деца към деца.

" Най-важното в днешната реалност е да не се оставяме на суматохата. Трябва да забележим факторите, които ни карат да се усещаме неспокойни и изнервени. Важно е не просто да се оставим на напрежението, а да реагираме и да се приспособяваме към протичащото се ", съобщи психиатърът Владимир Пожарашки.

Той посочи, че не стресът е проблематичен, а в случай че не се вслушаме в него и не реагираме. " Стресът е отговорът на организма, с който той се приготвя за реакция. Стресът не е проблем. Но не би трябвало да го оставяме да се натрупа и да изпаднем в суматоха. Трябва да се грижим всеки ден за себе си, за тялото за душeвността си ", акцентира психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът предложи физическа интензивност при положение на стрес - час разходка, разтоварване на съзнанието. И по-късно човек е подготвен да вземе по-адекватни решения.

" Хората късно търсят помощ. Някои са привикнали да живеят в напрежение. Стресът е сигнал, само че в случай че дълго време стоим с него, това е дистрес, който има последици. Най-често пациентите идват при мен с тревога и меланхолия. Всеки си има неговите персонални проблеми, като се насложат и публичните - това притиска. Депресията е идващият отговор след тревогата ", акцентира Пожарашки.

Психиатърът акцентира, че все по-често хората прибягват към алкохол и антидепресанти, в опит за бягство от напрежението.

" Трябва да сме осъзнати кое нагнетява напрежението в нас. Влизаме в доста неспокойни време, финансовата и икономическата рецесия се отразяват на всички. Светът също се пренамества. Важно е да се научим да се грижим за себе си. И за другия, даже един въпрос като " Как си? " може да бъде изключително значим. Това демонстрира отношение. А чувството за непосредственост дава възприятие за сигурност ", сподели още психиатърът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР