Две години отне на ръководството на община Несебър , за

...
Две години отне на ръководството на община Несебър , за
Коментари Харесай

След две години преодоляване на бумащина , Несебър ще има обновено пристанище

Две години лиши на управлението на община Несебър, с цел да стигне финалната права за реализацията на плана си за рационализация на Рибарското пристанище „ Северна буна – Несебър “.

Купищата процедури и съгласувания, които последваха  подписания още през април 2019 година контракт с Министерство на земеделието, храните и горите за безплатна финансова помощ за план „ Реконструкция и рационализация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър “ по „ Програма за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година “, най сетне са извървени.

Чрез този договор, на общината бяха отпуснатите близо 7.5 млн. лв.. Европейското финансиране за този план беше несъмнено на  5.5 млн. лева, а 1.8 млн. лева бяха от национално съфинансиране.

Но „ изгазването “ на безкрайната чиновническа бумащина съществено забави плана. Сега след толкоз премеждия, началото на строително-монтажните работи за рационализация на Рибарското пристанище ще бъде обещано на 26 март от 10 часа, оповестиха от общината.

Проектът планува усъвършенстване на потенциала на съществуващото пристанище, като се обезпечи възстановяване на изискванията за улов, разтоварване и първа продажба на риба.

Тази инвестицията ще сътвори предпазена акватория за безвредно акостиране на риболовен лодки и кораби, като по този метод ще се удовлетвори потребността от обезпечаване на съответни условия за реализиране на риболовна активност.

Главната цел на този план е да се усъвършенства конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в бранша на рибарството, в това число на дребномащабния крайбрежен флот, и възстановяване на сигурността и изискванията на труд в този обичаен за Несебър бранш.

С реализирането на плана ще се увеличи и енергийната успеваемост на пристанището, ще се усъвършенства опазването на околната среда и качеството на разтоварваните на сушата артикули, както и качеството на живот в рибарската общественост.

Въпреки проточилата се във времето реализация на плана, кметът на Община Несебър Николай Димитров не пропусна да изкаже специалните си благодарности на институциите, имащи отношение към привършване на съгласувателните и разрешителни процедури, като ги уточни поименно - Министерство на земеделието – Програма за морско дело и риболовство, Министерство на културата, Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерство на районното развиване и благоустройството, Национален институт за недвижимо културно завещание, Център за подводна археология, Изпълнителна организация „ Морска администрация “, Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури, както и на общинската администрация, ангажирана с реализацията на тези действия.

„ Финализирането на всички стадии, нужни за старта на този значим за жителите на Несебър план, е образец за добра връзка и синхрон сред държавните и общински институции. “, безапелационен беше Димитров.

„ Старият Несебър е жив град, в който общинското пристанище се употребява от риболовни корабчета и лодки и това е главен занаят на хората на полуострова, които разчитат на тази база. “, акцентира кметът и добави, че модернизацията на врата ще се прави под непрестанно археологическо наблюдаване и с грижа за културно-историческото завещание на Несебър, като град под егидата на ЮНЕСКО. .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР