Две години от трагедията в ХитриноНа днешния 10-и декември се

...
Две години от трагедията в ХитриноНа днешния 10-и декември се
Коментари Харесай

Две години от трагедията в Хитрино

Две години от нещастието в Хитрино
На днешния 10-и декември се навършват две години от тежкия случай на гара Хитрино, Шуменско, при който се взриви вагон-цистерна и опустоши съвсем цялото село. Две години по-късно, не всички вреди са възобновени. Буквално преди десетина дни - на 26 ноември, бяха връчени ключовете от 13 новопостроени къщи на техните притежатели.

Рано сутринта на 10 декември 2016 година товарен трен с цистерни, цялостни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, прилежащите постройки и част от селото. В резултат на случая починаха седем души, 29 бяха ранени.

Жителите на Хитрино бяха евакуирани, с цел да бъде обезпечена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в района, а 14 души - в спешен център в Шумен. Имотите на жителите или по-точно техните остатъци се охраняваха от жандармерията. Хората останали без дом получиха първоначално еднократна финансова помощ в размер на 325 лв..

В хода на съвещанията по делото "Хитрино" стана ясно, че контактната мрежа не е причина за въпламеняването на изтеклия газ. Взривът е станал от 3 до 5 минути след излизането на влака от релсите. Другият извод, който вършат специалистите е, че източникът на запалването е горяща печка покрай железопътните линии. Защитата изиска експертизата да не се приема, тъй като не се основава на справедливи данни, само че съдът отхвърли желае.

Като обвинени са привлечени машинистите на влака, защото има данни, че са влезнали с прекомерно висока скорост в Хитрино и по този начин са провокирали дерайлиране на цистерните. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР