Две галактики, разположени на около 100 млн. светлинни години, ни

...
Две галактики, разположени на около 100 млн. светлинни години, ни
Коментари Харесай

“Хъбъл“ засне две галактики, които са на път да се сблъскат

Две галактики, ситуирани на към 100 млн. светлинни години, ни демонстрират образно каква ще е ориста на Млечния път. Те се намират толкоз близо една до друга, че даже са категоризирани с едно и също име – Arp 91. NGC 5954 и NGC 5953 са на път да се слеят, като материал от първата навлиза последователно към втората. Нова фотография на „ Хъбъл “ разкрива детайлности за това обединение.

Малко по малко галактиките ще се обединят в едно и ще образува огромна елиптична вселена. Това сочат моделите ни на тези колосални галактически взаимоотношения. Същото ще се случи и с Млечния път, който един ден ще се слее със спиралната вселена Андромеда – най-близкия ни космически комшия.

Всъщност галактическите сливания не са нещо извънредно във Вселената. Космосът е огромен и човек би предположил, че обектите в него не се блъскат един в различен относително постоянно. Галактиките обаче не плуват в море от празнина. Те постоянно са свързани с обширни нишки от междугалактически газ, които извършват ролята на самобитни автомагистрали от материя, по които галактиките се свързват дружно през празнотата.

Астрономите са засичали голям брой сходни космически конфликти, само че те се случват в границите на към един милиард години. Т.е. нито едно настрана събитие от този вид не би могло да ни даде информация за целостта на процеса. Всяко наблюдаване обаче, в това число това на „ Хъбъл “, разкрива парченце от пъзела и ни разрешава лека-полека да научим повече за последователността от събитията, настъпващи при обещано обединение (както се вижда в симулацията по-долу от 2016 г.).

Arp 91 се намира в стадий, в който спиралната конструкция на двете галактики е към момента значително непокътната. Взаимодействието посред им обаче води до скок в звездообразуването и при двете, защото вливащият се газ безусловно раздрусва облаците от молекулярен звездообразуващ газ, струпва го на едно място и тези по-плътни „ буци “ рухват под тежестта на личната си маса, с цел да образуват млади звезди.

Освен това и двете галактики имат интензивно галактическо ядро – т.е. свръхмасивна черна дупка, ситуирана в центъра, която интензивно гълтам материал. Този развой генерира мощни ветрове, които избутват на открито обкръжаващия ги газ и надлежно също подтиква звездообразуването.

В края на краищата двете галактики ще се слеят, само че това ще се случи след най-малко няколко стотин милиона години. Що се отнася до Млечния път и Андромеда, учените допускат, че процесът на обединение ще започва след към 4,5 милиарда години.

Можете да свалите фотографията с висока резолюция от уеб страницата ESA Hubble.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР