Двайсет и пет годишната язидка Надя Мурад оцеля през най-тежките

...
Двайсет и пет годишната язидка Надя Мурад оцеля през най-тежките
Коментари Харесай

Надя Мурад: секс робинята на ИД, която спечели Нобеловата награда за мир

Двайсет и пет годишната язидка Надя Мурад оцеля през най-тежките за народа си часове и се трансформира в уважавана социална фигура, която през днешния ден завоюва дружно с конгоанския гинеколог Дени Муквеге Нобеловата премия за мир, съобщи Франс прес.

В един августовски ден на 2014 г . джиповете на " Ислямска страна " (ИД) с черни флагове влизат в намиращото се покрай границата със Сирия село на Надя. Бойците на ИД стартират да убиват мъжете, да трансформират най-малките момчета във бойци и да употребяват дамите за насилствен труд и полово иго.
 Надя Мурад gettyimages
И през днешния ден Надя Мурад не стопира да повтаря, че към момента има 3000 язиди в неопределеност, които най-вероятно са в плен. " Джихадистите желаеха да лишават достойнството ни, само че изгубиха своята ", сподели Надя в тирада в Европейския парламент.

По време на плена си в " столицата " на самопровъзгласилия се халифат Мосул Надя е била подлагана на мъчения и групови изнасилвания, била е продавана и препродавана на пазарите за плебеи на джихадистите, била е карана и да се отхвърля от религията си - нищо не й е било спестено, защото съгласно екстремистите от ИД язидите са еретици.-->
 Надя Мурад gettyimages
Язидите приказват кюрдски език и изповядват езотерична вяра. Вяр в един-единствен Бог и в митично създание, приело облика на паун, което символизира " предводителя на ангелите ".

Подобно на хиляди други язидки и Надя Мурад е бил а " омъжена " принудително за джихадист, който я биел, описа тя пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Не можех повече да претърпявам похищенията и насилието ", сподели Надя, която е съумяла да избяга от джихадистите благодарение на мюсюлманско семейство от Мосул. Снабдила се с подправени документи , съумява да стигне до Иракски Кюрдистан, където я настаняват в бежански лагер.
 Надя Мурад БГНЕС
След като схваща за гибелта на шестимата си братя и майка си, Надя се свързва с оказваща помощ на язидите организация, която й оказва помощ да замине при сестра си в Германия. Именно в Германия, където живее в този момент , Надя стартира активността си на деятел, която има за цел кланетата на язиди през 2014 година да бъдат приети за геноцид. Неин съдружник в това начинание е брачната половинка на известния американски артист Джордж Клуни Амал Клуни, която е юрист и бранител на човешките права.

След апела на Надя за признаването на геноцида против язидите Съветът за сигурност на Организация на обединените нации пое ангажимент да помогне на Ирак в събирането на доказателства за закононарушенията, отбелязва Франс прес. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР