Двата стадиона, чиято обща инвестиция ще надвхръли 90 млн.лв., се

...
Двата стадиона, чиято обща инвестиция ще надвхръли 90 млн.лв., се
Коментари Харесай

90 млн.лв по-късно: Локомотив и Ботев се връщат на стадионите си

Двата стадиона, чиято обща инвестиция ще надвхръли 90 млн.лв., се връщат за стопанисване на едноименните футболни клубове. Средно по 5 хил.лв. на месец или 123 хил.лв. общо годишно ще получава общината от наеми От клубовете за момента резервират безмълвие за бъдещите си проекти.
Пет хиляди лв. на месец. Толкова коства наемът на нов стадион в България. Можем да твърдим това уверено, тъй като единственият нов стадион в страната от над 40 години насам - този на " Ботев " Пловдив, беше предан чартърен на сесията на общинския съвет в Пловдив на 6 април против тази сума.
Двата стадиона, чиято обща инвестиция ще надвхръли 90 млн.лв., се връщат за стопанисване на едноименните футболни клубове. Средно по 5 хил.лв. на месец или 123 хил.лв. общо годишно ще получава общината от наеми От клубовете за момента резервират безмълвие за бъдещите си проекти.
Пет хиляди лв. на месец. Толкова коства наемът на нов стадион в България. Можем да твърдим това уверено, тъй като единственият нов стадион в страната от над 40 години насам - този на " Ботев " Пловдив, беше предан чартърен на сесията на общинския съвет в Пловдив на 6 април против тази сума.

Единодушно представители от всички политически партии дадоха зелена светлина на двата пловдивски клуба - " Ботев " и " Локомотив ", публично да се върнат на стадионите си за надпревари и тренировки, против месечен наем. С това дългогодишната сага към построяването на двата стадиона - единият съвсем в центъра на града, а другият - в парк " Лаута ", която стана и причина да бъде поискана, най-сетне върви към край.

Тя ще коства на общината и страната към 90 милиона лв., което прави още по-озадачаващо за какво са избрани толкоз ниски наемни цени. Нито един от двата клуба не е вложил досега в реконструкцията на оборудванията - а простата сметка демонстрира, че с този наем общината ще си възвърне инвестицията по-късно повече от 7 века. Нито " Ботев ", нито " Локомотив " дадоха отговор на запитванията на " Капитал " за диалог по въпроса за детайлите по бъдещото ръководство на стадионите и финансовите планове за тях. Според Търговския указател формален притежател на " Ботев " все още е Антон Борисович Зингаревич, който е съветски жител с публично престояване в Израел, а на " Локомотив " - предприемачът Христо Крушарски.
Реклама
Гласуванията минаха в отсъствието на почитатели или клубни представители, без разискване на финансовото влияние от тях, както и без основни промени в препоръчаното от общинската администрация. Решенията бяха допълнени единствено с условието да се изпълнят незабавно и да се обезпечи ложа за кмета и за ръководителя на общинския съвет, само че не и за регионалният шеф, тъй като макар че е представител на страната, съгласно общинския консултант от " Кауза България " той " не е направил нищо ".

Стадионите се дават по Закона за спорта - в готовите им игрищни елементи, като след цялостното им довеждане докрай ще бъде извършена нова процедура - още веднъж по Закона за спорта или по Закона за концесиите, твърди кметът Димитров. 3 лв. на седалка на година Съгласно решението на Общинския съвет " Ботев " ще заплащат 5,5 хил.лв. на месец (или 60 хил.лв. годишно), с цел да употребяват стадиона. Това е минималната наемна цена за преотдаване на общинската благосъстоятелност (базата е 0,05 лв/кв.м. външна повърхност, и 0,15 лв/кв.м. на помещения). Сумата в този ѝ размер е напълно леко по-висока от междинната наемна цена на 350 кв.м. офис пространство в Пловдив. Малко по-малко ще заплащат " Локомотив " за своя стадион - 4,8 хил.лв./месечно (или 57.6 хиляди лева годишно), което също се равнява на заложения най-малко.

Тъй като в България няма прецеденти, можем да съпоставим с такива в Европа. Стадионът на " Уест Хем Юнайтед ", построен за олимпийските игри през 2012 година и с 60 хиляди места, е с годишен наем от 2.5 млн. пануда - към 41 пануда на седалка, което също се дефинира за относително ниско в тези среди. Тъй като той е с три пъти по-голям потенциал от стадион " Христо Ботев ", съответстващ наем тук би следвало да е към около 770 хиляди паунда годишно. Друг по-близък образец има с италианските " Интер " и " Милан ", които разделят стадиона " Сан Сиро " в Милано и заплащат общо по 8.5 млн. евро на година, което е 111 евро на седалка. За съпоставяне - при " Ботев " това съответствие ще е 3 лв. на седалка.

Естествено, разликата в парите, които огромните европейски клубове прибират всяка година с тези в България са големи, само че при неналичието на коментар от клубовете или от общината за мотивацията зад тези числа, е комплицирано да се реши за какво това е определено като добра процедура.
Реклама
Заложена е и 20 хиляди лева гаранция за всеки от двата стадиона, която наподобява пренебрежимо дребна и по-скоро алегорична на фона на направената инвестиция в двете уреди. Още повече, историята до тук демонстрира, че за решенията на притежателите (честата им промяна и неприятната финансова политика, водена до тук), заплаща общината, а даже и страната, само че не клуба, какъвто бе случая с бутнатия от Цветан Василев жълто-черен стадион, а след това и неизпълнените от Георги Самуилов обещания за вложения.

Съгласно контракта общината си резервира правото да употребява стадионите за свои потребности - културни, публични и други, като това прави още по-озадачаващо каква ще е сделката с клуба за възвръщането на средствата и потреблението на оборудването. Общината се ангажира също и да прави ежемесечни огледи за положението на стадионите. От Коматево на Центъра Въпреки че сключването на контракта сред " Ботев " и общината бе публично оповестено от кмета Здравко Димитров едвам предходната седмица, още на 6-и март на своя конференция от управлението на " Ботев " оповестиха, че са в напреднал стадий на договаряне. Единствената спънка това да се случи по-рано, по думите на прокуриста Асен Караславов, беше завършването на първия стадий и акт 16, след които стадионът да получи лиценз за " Efbet лига " и VAR.

Вълнението към завръщането на " Ботев " на стадиона е огромно. " След толкоз години очакване аз съм изумен, че изобщо ме питат за какво бързаме да се нанесем. Аз самият очаквам това пренасяне цяла година и съм изтощен, а всички ботевисти чакат това пренасяне от 10 години. Колкото по-бързо почнем да използваме стадиона, толкоз по-бързо ще се натъкнем на проблемите които крие, ще можем да се приготвим сполучливо за идващия сезон 23-24 година ", изясни шефът на клуба Герман Чистяков на формалната конференция на " Ботев " на 6-ти март.
След повече от 10 години двата пловдивски тима " Ботев " и " Локомотив " още веднъж ще се изправят един против различен по стадионите Фотограф: Юлия Лазарова
От изявлението на Чистяков излиза наяве, че клубът занапред следва да се среща със стадиона и явно не са били ангажирани в развой през миналите две години. Основен евентуален проблем, върху който подчертава Чистяков, е този с паркирането и трафика в дните, когато има мач - въпрос, който досега общината комфортно не засягаше.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР