Дванайсетият беше официално открит тази сутрин с празничен концерт в

...
Дванайсетият беше официално открит тази сутрин с празничен концерт в
Коментари Харесай

Автентични песни, танци и обичаи на Копривщенските поляни

Дванайсетият беше публично открит тази заран с празничен концерт в местността Войводенец. В наличието на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и на неговия заместител проф. Борислава Танева тържествени думи насочи кметът на града Бойка Дюлгярова. Прочетен беше и приветствен адрес от президента Румен Радев, под чийто патронаж се организира събитието.



Неподправеното си слово проф. Велислав Минеков стартира с детски спомен за кукерите от първия събор в Копривщица. За Радио България той сподели, че доста е държал да участва на откривнето.



Това е част от националния ни идентитет и самопризнание кои сме ние – съобщи той. – А това значи, че всички сме тук, че сме дружно, че се обичаме, че пазим нашите обичаи и устои - това в действителност са колоните на българската просвета. През м.г. с Бойка Дюлгярова си пожелахме нашият празник да бъде финансиран и това се случи . Така че съм два пъти по-радостен от този факт. ”



Велислав Минеков добави, че нарушава личния си обет най-малко седмица да не приказва пред публицисти и акцентира, че приоритет в работата му на длъжностен министър ще бъдат незавършените от предходния кабинет неща. По думите му, те не са малко и два месеца не са задоволителни, само че ще направи по този начин, че идващият министър да не се движи от своите стремежи, а по насила да продължи започнатото. “ Идвам с положителни планове ”, сподели още той.



Близо 10 състава за достоверни песни, танци и традиции – част от “Живите човешки съкровища “, вписани в регистъра за “Нематериално културно завещание “ на ЮНЕСКО, участваха в откриването на събора. Конкурсната стратегия продължава до края на деня, а на следващия ден сутринта ще се състои заключителният концерт на някои от носителите на златни медали.
Снимки: Албена Безовска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР