Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска култура и музика

...
Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска култура и музика
Коментари Харесай

A to JazZ никога не свършва

Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска просвета и музика у нас беше знаково, поставяйки фокус върху София и България като източник на нова музика и креативно наличие за европейските фестивали. Четирите фестивални дни сплотиха актьори от международна класа, изгряващи гении, родни реализатори, експерти от фестивалната промишленост и многохилядна аудитория. Тази синергия роди освен неповторима страст и обич към културата и изкуството, само че и основни дейности за позиционирането на България върху културната карта на Европа и интернационалната музикална сцена.

„ Това е нашата идея отвън целия музикален празник, който честваме всяка година. Заедно с основни интернационалните специалисти, фестивални шефове, музикални публицисти и надарени реализатори работим за от ден на ден видимост на българските и  балканските актьори в Европа и света. “ споделя Петър Димитров, създател на A to JazZ.

Дванадесетото издание беше знаково поради това, което чухме на сцената. В първия шоукейс за уърлд музика в България реализатори от осем страни показаха своите неповторими планове. Сред любимците на публиката бяха сръбското дуо Alice in Wonderband, унгарските новатори Duckshell, перкусионистите Hands in Motion и взривяващата Fanie Fayar. Всички актьори взеха присъединяване в музикалната конференция A to JazZ Talks, където обмениха опит с специалисти, букъри и фестивални шефове от Европа. Редица от тях получиха директни оферти за последващи задължения, което за първи път се случва по време на фестивала. Това трансформира A to JazZ в основен сътрудник на Европейската шоукейс платформа Upbeat в района и пропагандатор на ново наличие.

Великите Bilal, Judith Hill и Lakecia Benjamin от не толкоз необятно познати имена в България направиха същински възторг на сцената в трите фестивални дни. Десетки хиляди скандираха „ Още! “ в блян да слушат до безспир техните разтърсващи осъществявания. Изключително показване направиха и двама млади гении, които към този момент превземат международната музикална сцена -  саксофонистът Nikola Bankov и китаристът Matteo Mancuso. А българските актьори EVDN, Криста, Clavexperience, Петя Станчева бенд, Yavi, Funkilicious и Bobo & the Gang показаха извънредно пред публиката най-новите си албуми с голям триумф.

A to JazZ бележи повсеместен принос в културен, стопански и обществен аспект дружно с целенасочени дейности за стабилно развиване. По данни на Екопак тази година общият боклук, генериран по време на фестивала, бележи спад с над 30%. Събраната пластмаса е 500 кг., два пъти по-малко от предходната година, с помощта на нововъведените чаши за многократна приложимост. Над 2 тона стъкло и 300 кг. хартия ще бъдат непосредствено рециклирани. По време на фестивала за повторно бе извършено огромно икономическо проучване в партньорство с Алфа Рисърч, което през септември ще показа относителен разбор и данни за приноса на A to JazZ в стопанската система и обществото. През 2019 година за първи път бе измерен резултатът на фестивала, показвайки забележителен растеж както в аудиторията на събитието - с 15% на годишна база, по този начин и в неговия принос за локалната стопанска система, който се равнява на близо 3 пъти направената инвестиция.

“A to JazZ в никакъв случай не свършва! “ обявиха уредниците и оповестиха непосредствено от сцената датите на идващото издание. Фестивалът през 2024 година ще се организира от 4-ти до 7-ми юли и още веднъж ще бъде четири дни, обещавайки още стойностно наличие, нови достижения и незабравима музика.

Фестивалът се организира с поддръжката на Столична община - Календар на културните събития, Министерство на културата, Министерство на туризма,  Национален фонд “Култура ”, Италианския културен институт в София и Европейската шоукейс платформа за уърлд музика “Upbeat ” и Европейския съюз. A to JazZ е член на Европейска джаз мрежа.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР