Двама китайски архитекти спечелиха конкурса за дизайн на катедралата "Нотр

...
Двама китайски архитекти спечелиха конкурса за дизайн на катедралата "Нотр
Коментари Харесай

Китайски архитекти спечелиха конкурс за дизайн на Нотр Дам

Двама китайски архитекти завоюваха състезанието за дизайн на катедралата "Нотр Дам " в конкуренция с 226 участници от 56 страни. Конкурсът бе проведен от GoArchitect, самостоятелен издател от Лос Анджелис, съобщи China Radio International.

С над 30 000 гласа дизайнът на архитектите Цай Дзъю и Ли Събей, озаглавен "Сърцето на Париж бие " победи в конкуренцията. Централен детайл в него е неповторимата капсула на времето на върха на кулата стрела, която е проектирана да се отваря на всеки половин век. "Високотехнологична апаратура с магнитна левитация пази мемоари за предишното и резервира пространство за бъдещето. Върхът на кулата символизира пулсиращото сърце на Париж, движи се ритмично нагоре и надолу и следва диханието на града ", споделиха двамата архитекти в изявление за GoArchitect.

Победителите ще получат премия от 1000 $ за своята творба, която най-вероятно няма да е част от проекта за реституция на катедралата. GoArchitect стартираха състезанието с вярата, че френското държавно управление ще бъде с по-либерално мислене при избора на дизайн и ще намерения за консолидираното на смели и съвременни решения.

Дизайнът на китайските архитекти ще бъде включен в книга със заглавие "Визия за Нотр Дам " дружно с всичките 226 кандидатури.

Пожар в 850-годишната катедрала унищожи покрива и емблематичната кула стрела, а вътрешността й бе мощно повредена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР