Двама журналисти – Димитър Стоянов от сайта за разследваща журналистика

...
Двама журналисти – Димитър Стоянов от сайта за разследваща журналистика
Коментари Харесай

Случаят „Биволъ”: Злоупотреби, полиция и оттеглено извинение

Двама публицисти – Димитър Стоянов от уеб страницата за проверяваща публицистика „ Биволъ” и негов румънски сътрудник, бяха арестувани посред радомирското равно поле в опит да снимат заличаване на доказателства след тяхно следствие. Те настояват, че са алармирали полицията и са отишли да снимат мястото на престъплението.

Записани диалози, за които се твърди, че са сред публицисти и униформени, демонстрират, че силите на реда в действителност би трябвало да са знаели какво се случва и дори, че почитан шеф се извинява за случилото се – въпреки обществено да твърди, че няма позволена неточност.
Арестът на публицистите у нас – напът да стане дипломатически скандал (ОБЗОР) Снощи Димитър Стоянов от „ Биволъ ” и румънецът Атила Биро от „ Райз проджект Румъния ” бяха арестувани, до момента в който работят по свое следствие, уличаващо строителната компания „ Джи Пи Груп ” в двойно счетоводство и корупционни практики
„ Това е една от най-големите корупционни схеми, по които ние сме работили някога”, признава Стоянов. Той и Атила Биро от „ Райз проджект Румъния” работят по сигнал за заличаване на документи, уличаващи, съгласно следствието им, строителната компания " Джи Пи Груп " в двойно счетоводство и корупционни практики с европейски фондове.

Вечерта на 13 септември Стоянов и Биро отиват в околност край Радомир, тъй като имат данни, че там ще се унищожават доказателства. Изненадват ги служители на реда, които ги закарват в сектора, където прекарват огромната част от нощта.
Арестът на публицисти: Недоразумение или капан От "Биволъ " настояват, че разполагат със запис на диалог със чиновник на ГДБОП, който знаел къде отива екипът
Това става, макар че още на 11 септември публицистите са алармирали на Министерство на вътрешните работи. Версията на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов е че сътрудниците му са били осведомени единствено за предстоящото идване на кола с още документи, само че не и за наличието на Стоянов и Биро.

От " Биволъ " разпространиха запис от диалог, за който се счита, че е сред основния редактор на уеб страницата Атанас Чобанов и чиновник на ГДБОП, извършен часове преди ареста. От него се схваща, че антимафиотите са били известени за желанията на публицистите.

„ На кого да спомагам? На хората, които попречват следствието? На хората, които лъжат най-нагло и безобразно. На индивида, който ми се извини в телефонен диалог? (…) Аз одобрих извиненията му, даже всички медии, които отразиха случая, написаха, че Ивайло Спиридонов се извини на основния редактор на " Биволъ ", гневи се Чобанов.
Шефът на ГДБОП за ареста на публицисти: Не дължа опрощение на никого Журналистът от „ Биволь ” Димитър Стоянов описа, че при задържането си с румънския си сътрудник не са имали право да проведат телефонен диалог
Той пуска и запис, за който твърди, че е от диалог със същия Спиридонов, който пред камерите похвали дейностите на служителите на реда. „ Аз по тази причина се обаждам, да се извиня за цялата тази обстановка. Продължаваме да работим по Вашата информация, тъй че ще създадем всички възможно”, споделя единият участник.

Разследванията и на " Биволъ ", и на ГДБОП по случая, въпреки и поотделно, не престават.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР