Двама доктори влязоха в задочен спор в предаването Плюс Минус“

...
Двама доктори влязоха в задочен спор в предаването Плюс Минус“
Коментари Харесай

Лекари спорят за щаба и маските

Двама доктори влязоха в неприсъствен спор в предаването „ Плюс Минус “ по Нова телевизия.

Председателят на Управителния съвет на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и общопрактикуващият доктор доктор Георги Максимов заеха диаметрално противоположни позиции по отношение на дейностите на Националния действен щаб и подхванатите от него ограничения за битка с ковид.

„ До момента имаме 420 инфектирани с ковид. От тях в лечебни заведения в София са настанени за лекуване 21 пациента. Общо в града има 8 000 или 9 000 кревати, което значи, че ограниченията не подхождат на данните и съгласно мен са изцяло голословни “, съобщи доктор Кацаров.

" Това не са данни даже за зараза. За да се записва зараза съгласно закона и науката е належащо да се записват 200 болни на 10 000 души население. На процедура ние имаме 400 на 7 милиона души “, добави той. Д-р Кацаров въпреки всичко призна, че няма отговор на въпроса дали в случай че не бяха подхванати тези ограничения, нямаше заболелите да са в пъти повече

Той добави, че резултатите, които се изнасят всекидневно, са плод на работата на две лаборатории, само че не се знае същинският брой на инфектираните.

„ Това са доста тежки ограничения с тежки последствия за милиони души и мисля, че би трябвало да има малко повече аргументация от това „ Абе, дайте да спрем да вършим каквото и да било, с цел да не стане по-лошо “, без изобщо да знаем дали ще стане по-лошо и дали към този момент не е станало. Резонният въпрос е за какво месец след първия регистриран случай ние нямаме никаква оценка за рецесията в нашата страна “, добави той,

На радикално противоположна позиция застана общопрактикуващият доктор доктор Георги Максимов, който също се включи посредством видеовръзка в предаването на Нова телевизия. „ Държавата взима безусловно верни ограничения и заради това заболеваемостта е толкоз слаба все още.

От Националния действен щаб и държавното управление взеха точни, навременни и верни ограничения, защото няма по какъв начин другояче да се ограничи подобен вид вирус, който е извънредно рисков, защото не е това, за което го мислят хората “, безапелационен бе лекар Максимов.

„ Носенето на защитни маски е една от най-важните ограничения, която може да докара до отпадане на това състояние, като това може да отнеме сред 3 и 4 седмици. Важно е феновете да запомнят, че тази зараза не се предава по въздуха и по вятъра, а по въздушно-капков път, което е нещо напълно друго.

Обикновените хирургични и текстилни маски също имат защитна функционалност.

Те защищават болният да не популяризира болестта, тъй като неговите пръски остават по вътрешната страна на маската, а въпреки това се убива и силата на тази бликам, която изхвърля на открито, когато приказва, кашля или киха.

При диалект вирусът се предава на 30 до 50 сантиметра, при кихане и кашляне е до метър – метър и половина. Точно по тази причина са и препоръките да се съблюдава метър и половина отдалеченост “, разясни лекар Максимов.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР