Двама българи спечелиха една от най-престижните награди за телевизионна журналистика

...
Двама българи спечелиха една от най-престижните награди за телевизионна журналистика
Коментари Харесай

Отличиха с Еми българи, разследвали опита за убийство на Навални

Двама българи завоюваха една от най-престижните награди за телевизионна публицистика - " Еми ". Отличени бяха взаимните следствия на CNN с интернационалния проверяващ уебсайт Bellingcat, част от който са Христо Грозев и Йордан Цалов, съобщи Bulgaria ON AIR.

В поредност от следствия Bellingcat разкрива доказателства, че съветското военно разузнаване стои зад отравянето освен на Алексей Навални, само че и за Сергей и Юлия Скрипал във Англия, и на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев:

1. Отровителят на Скрипал участва на женитба на командира на Главно разследващо ръководство.

2. Ужасната осмица: Отдел 29155 на Главното разследващо ръководство и отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 година

3. Лов на ловците: Как идентифицирахме преследвачите от Федералната работа за сигурност на Навални.

Основният проверяващ публицист в екипа на Bellingcat е Христо Грозев. За него другият българин в уеб страницата Йордан Цалов споделя: " Разбира се, индивидът с най-голяма заслуга, който година след година скрива шапката на всички проверяващи публицисти и служби, е Христо Грозев. Той поведе това следствие и поради него то приключи с триумф ". Според следствията, Руската федерална работа за сигурност е следила Навални три години преди отравянето му предходната година. " Това е безусловно ужасяващо. Макар да не знам дали ужасяващо е подобаваща дума. Разбирам системата в Русия, разбирам, че Путин ме ненавижда. И разбирам, че хората в Кремъл са отгледани да убиват ", съобщи самият Навални. На този декор Навални е номиниран за премията на Европейския съюз за човешки права. А съветските управляващи го проверяват по ново обвиняване – за крайни дейности против Кремъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР