Двама американци, пленени преди седмица в Украйна, ще бъдат изправени

...
Двама американци, пленени преди седмица в Украйна, ще бъдат изправени
Коментари Харесай

Отидохме за разузнавачи, но ни дадоха оръжия. Пленени в Украйна американци са пред смъртна присъда

Двама американци, пленени преди седмица в Украйна, ще бъдат изправени пред съда и са застрашени от смъртни присъди, удостовери Кремъл.

Става въпрос за 27-годишния Анди Уин и 39-годишния Александър Друки, които съветските управляващи третират не като военнопленници, а като наемници, воювали на страната на Украйна. Така те са заплашвали живота на съветски бойци и ще понесат отговорност за дейностите си, като не се изключва смъртно наказване, съобщи представителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков.

По неофициална информация на съветската организация Интерфакс Уин и Друки сега се намират в Донецк, само че точното им местоположение на е известно. В самопровъзгласилите се "Донецка народа република " (ДНР) и "Луганска национална република " (ЛНР) американците могат да бъдат наказани на гибел.

Видеозапис с двамата беше оповестен в YouTube. В него се твърди, че въпроси им задава човек на име Миодраг Заркович. Той е сръбски публицист и деятел и по този начин е именуван в репортажите на Луганския информативен център - формалната медия на ЛНР. Заркович пита дали американците знаят, че могат да получат смъртни присъди, като двамата британци, към този момент наказани в ДНР, заяви Current time.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби окачестви като "потресаващ " обстоятелството, че формален представител на Русия загатва за идна смъртна присъда за двамата американци, съобщи Ройтерс.

Американският Ппрезидент Джо Байдън следи обстановката с двамата си сънародниц, а Държавният департамент търси опция да им окаже помощ.

Междувременно телевизионният канал Ен Би Си беседва с майката на Александър Друки - Лоис. Тя сподели, че синът ѝ е служил в Ирак, а в Украйна е отишъл като граждански с армейско образование, с цел да оказва помощ на въоръжените сили. Майка му твърди, че Друки не е имал желание да взе участие във военни дейности.

Думите ѝ съответстват с това, което самият Друки описа пред камера в плен. В диалога със сърбина американецът съобщи, че е служил в запаса 12 години и няма военен опит. Работил като експерт по разкриване и неутрализиране на химически оръжия в Кувейт и Багдад. През последните години обаче е бил пенсиониран.

Александър твърди още, че е отишъл в Украйна през април със лични пари, с цел да служи в задграничен легион, само че не е бил удовлетворен от качеството на образованието.

След това се е включил към батальона в Харков като шпионин, само че още първия ден на фронта, на 8 или 9 юни, с Уин попаднали под обстрел. Опитали да се скрият в гора, само че там са били принудени да се предадат на руснаците.

Годеницата на Уин удостовери пред Си Би Ес, че двамата американци са били на разследваща задача с дронове, каквото сподели и самият той, към този момент в плен. По думите му обаче дилемите на задачата непрестанно са се променяли, в това число му е било подредено да носи ръчен противотанков гранатомет. "Отидохме за разузнавачи, само че ни дадоха оръжия ", сподели той. Когато групата е попаднала под обстрел до Харков, Уин е стрелял по съветски танк.

Това е било доказано пред Си Би Ес от членове на батальона, в който са служили американците. Именно поради тази пукотевица Уин може да бъде упрекнат и наказан, в това число на гибел.

Организация на обединените нации упорства, че всички бойци, хванати в Украйна, би трябвало да имат статут на военнопленници и правосъдните процеси против тях съставляват "военно закононарушение ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР