Два от трите мобилни оператора в страната - А1 България

...
Два от трите мобилни оператора в страната - А1 България
Коментари Харесай

"А1 България" и "Теленор" ще променят месечните сметки с натрупаната инфлация

Два от трите мобилни оператора в страната - " А1 България " и " Теленор ", оповестиха, че ще индексират месечните такси за всички услуги (тв, интернет, мобилна телефония и съответните пакети) и всички консуматори (фирми и домакинства) по отношение на инфлацията през последните две години. Двете компании се базират на растящите цени в България и увеличените си разноски поради по-високото ползване на мрежата през последните две години. Очакванията на А1 са цените да се вдигнат с общо 4.1%, сборът от средногодишния показател на потребителските цени през 2020 и 2021 година (от А1 се базират на прогнозата за тази година на финансовото министерство, която е за 2.4%). От " Теленор " оповестяват за към 5% растеж на сметките.

От третия огромен телеком - БТК оповестиха, че ще дават отговор в сряда на въпросите на " Капитал " във връзка с проектите на компанията за индексация. За момента операторът не е декларирал желание да подвига цените дружно с инфлацията.

Обявяването на плануваното нарастване от двата оператора стана през един час, което провокира неодобрение измежду потребителите в обществените мрежи. Но съгласно източници на " Капитал " съвпадението е инцидентно и телекомите са възнамерявали индексиране от най-малко месец. В същото време съобщаването на такава вест тъкмо преди коледните празници надигна неодобрение измежду клиентите.
Мотивите на операторите
" През последните месеци се следи нарастване на ценовите показатели. С течение на времето инфлацията понижава цената на парите, което е ясно очевидно и при нарастването на цените на енергийни артикули като електричество и гориво, цените на питателните артикули и на множеството услуги. Нашите разноски за основаване и предложение на висококачествени артикули и услуги се усилват, до момента в който цените ни останаха без смяна през 2020 година, а мрежата ни записва все по-голямо натоварване. Поради тези аргументи се постанова да индексираме цените на нашите услуги, с цел да компенсираме възходящата инфлация и провокираните от нея по-високи разноски за компанията ", пишат от " А1 България " в отговори към " Капитал ".
Реклама
От " Теленор " дават сходно пояснение: " Взехме това бизнес решение заради забележителното повишаване на оперативните разноски, провокирано от покачването на цените на разнообразни артикули и услуги на пазара, както и на вносните съставни елементи. През последните няколко месеца тези трендове се следят всекидневно с още по-високи инфлационни амплитуди. "

Най-голямата инфлация през последните месеци е при цените на горивата и електричеството, като за ток фирмите обаче получават обезщетения от страната. В данните за разноските на трите оператора за 2020 година се вижда, че тези две пера не са великански, само че въпреки всичко са основни. Най-ниски са при " Теленор България " - 6.9 млн. лева (6.1 млн. лева за ток и 800 хиляди за горива). При БТК те са 22.9 млн. лева (20.3 млн. лева за електричество и останалите за горива). Най-високи са при " А1 България " - общо 28.1 млн. лева (26.8 млн. лева за ток и 1.3 млн. лева за горива).

Индексирането ще влезе в действие от февруари. Възможността за подобен вид нарастване е вписана в договорите с потребителите, които не могат да употребяват смяната в цените като претекст да прекратят взаимоотношенията си с телекомите, без да бъдат платени всички дължими месечни такси до края на интервала. Ако обаче и трите телекома покачат цените си по едно и също време, прекратяването на контракт по този начин или другояче не би имало огромен смисъл.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР