Два дни преди изтичането на крайния срок за регистрацията на

...
Два дни преди изтичането на крайния срок за регистрацията на
Коментари Харесай

Сблъсък на водачите - кой къде

Два дни преди приключването на крайния период за регистрацията на кандидатдепутатските листи, към този момент са ясни водачите на по-голямата част от партиите и обединенията, които сигурно ще влязат в 49-ото Народно заседание. Няма особени изненади. В обединяването, както Клуб Z писа, Политическа партия получава по-голяма лидерска квота като групировката с по-голямо посланичество в предишния парламент. ГЕРБ залага главно на старите си водачи, като едно от изключенията е съвсем изпадналият от предишния парламент Георг Георгиев. Отново ще сме очевидци на " дуела " Бойко Борисов-Ицо Хазарта в София, двама някогашни ръководители на Народно събрание ще се " сбият " за Кърджали, в който обичайно господства Движение за права и свободи.

Ето и какви лидерски борби по места се чакат сред претендентите на обединяването " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ), ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Листите на Движение за права и свободи към момента не са оповестени (няма и " теч " на информация), както и тези на " Български напредък ", и на " ИТН " - двете обединения, които съгласно социологията имат късмет да прескочат бариерата.

Благоевград 

В Благоевград обединението ПП-ДБ номинира за лидер някогашния ръководител на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров. Той ще се изправи против юриста от ГЕРБ и някогашен зам.-председател на Народното събрание Росен Желязков. В региона Българска социалистическа партия заложи на лидерката Корнелия Нинова. " Възраждане " номинира зам.-председателя на партията - някогашният депутат Цончо Ганев.

Бургас

Бившият народен представител и общински консултант, водач на партия " Средна европейска класа ", сътрудник в Политическа партия - Константин Бачийски ще води листата на обединяването в Бургас. Срещу него ГЕРБ изправя ексдепутата Жечо Станков, енергиен специалист, спряган и за претендент на партията на Бойко Борисов за кмет на локалните избори тази есен. Социалистите пък предложиха за лидер един от доайените си като народен представител - " печатарят " Петър Кънев.

Цончо Ганев ще води и листата на " Възраждане " в Бургас.

Варна

В Морската столица лидер от името на ПП-ДБ ще е Даниел Лорер, лидер на Политическа партия и на предходните избори. ГЕРБ отново номинира Даниел Митов - някогашен министър на външните работи, зам.-председател на партията. Българска социалистическа партия пък още веднъж залага на Борислав Гуцанов, дясна ръка на Нинова и отговорник за организацията на изборите. Без изненади варненската партия издигна водача си Костадин Костадинов.

Велико Търново

Във Велико Търново се чака отпред на листата на новото обединяване да е Людмила Иванова (ДСБ/ДБ), която води листата на Демократична България и през октомври м.г. ГЕРБ отново залага на някогашния министър на опазването на здравето, началник на Александровска болница и народен представител - Костадин Ангелов. А социалистите на Кристиан Вигенин - някогашен министър на външните работи, заместник-председател на Народното събрание и зам.-председател на партията. " Възраждане " сложи за лидер на листата си Станислав Стоянов, който я води и на предходния избор.

Видин

Политическа партия и Демократична България издигат в региона Любен Иванов - лидер на Демократична България и на предходния избор. ГЕРБ, без изненада Росица Кирова - някогашен кадър на " ИТН ", изхвърлена от партията на Слави Трифонов, откакто се повози на джипа на Бойко Борисов. Кирова бе зам.-председател на Народно събрание.

Българска социалистическа партия пък отново залага на юриста, ексдепутатът Филип Попов. " Възраждане " - на Валери Сираков.

Враца

Във Враца лидер на новото обединяване ще е младата някогашна депутатка от Политическа партия Деница Симеонова. Листата на ГЕРБ ще оглави ексдепутатът Красен Кръстев, а тази на Българска социалистическа партия сътрудника му Атанас Зафиров, зам.-председател на левицата. Ивайло Папов ще води от името на " Възраждане ".

Габрово

В Габрово Политическа партия и Демократична България залагат на някогашния народен представител на социалистите, изпъден поради позициите му за войната в Украйна и хартиената бюлетина - Явор Божанков. Той е гражданска квота (каквато бе и в БСП). Без конспирация ГЕРБ сложи като лидер на листата си бившия вицепремиер и кмет на града Томислав Дончев. Българска социалистическа партия номинира бившия енергиен министър и дълготраен народен представител Драгомир Стойнев, а " Възраждане " - Даниел Петров.

Добрич

В Добрич ПП/ДБ издигат ексдепутатът Ивайло Мирчев (ДБ). Изненада в ГЕРБ няма - някогашният обществен министър и народен представител Деница Сачева. Българска социалистическа партия залага на ексдепутатката Мая Димитрова, партията на Костадинов - на Константина Петрова.

Кърджали

В борбата за Кърджали, един от бастионите на Движение за права и свободи новото обединяване издига бившия председател на Народното събрание Никола Минчев (ПП), който бе " импийчнат " със взаимните старания на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН " в 47-ото Народно събрание. В листите на Политическа партия и Демократична България за този избор Минчев е единственото изключение като лидер на две места. ГЕРБ още веднъж впуска в конкуренцията там Цвета Караянчева, също някогашен ръководител на Народното събрание. Проф. Жени Стайкова, някогашна шефка на здравната ревизия, пък ще е ново за социалистите лице като лидер.

" Възраждане " постави отпред Георги Георгиев.

Кюстендил

От името на ПП-ДБ ще води Георги Стамов, ексдепутат на " Промяната ". ГЕРБ отново залага на някогашния министър на вътрешните работи Христо Терзийски, а социалистите на ексдепутата Бойко Клечков. " Възраждане " сложи под номер едно Димчо Димчев.

Ловеч

Листата на ПП-ДБ в Ловеч ще оглави някогашният народен представител на ПП Искрен Арабаджиев, а тази на партията на Борисов - някогашният министър на районното развиване, намален до зам.-министър след нещастието " Своге " - Николай Нанков. Българска социалистическа партия залага на зам.-председателката на партията Ирена Анастасова, а " Възраждане " на ексдепутата Николай Дренчев.

Монтана

Бившата регионална управителка Ванина Вецина повежда листата на обединяването. Тя е от квотата на Политическа партия и е нова за парламентарната конкуренция. Ирена Димова ще води за ГЕРБ, Стоян Мирчев за Българска социалистическа партия, а юристът Петър Петров за  " Възраждане ".

Пазарджик

Ивайло Шотев (ПП) ще води от името на новото обединяване ПП-ДБ. Изненади няма и при ГЕРБ - в лицето на някогашната министърка на външните работи Екатерина Захариева. Листата на социалистите ще води още веднъж Драгомир Стойнев, а тази на " Възраждане " - Стоян Таслаков.

Перник

Пернишката листа на ПП-ДБ ще води някогашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. ГЕРБ изненада с Георг Георгиев. На последния избор някогашният зам.-министър на вътрешните работи бе избутан от ловечката листа от двама свои съпартийци, събрали в пъти повече преференции. Впоследствие те се отхвърлиха от депутатските си места и по този начин Георгиев влезе в Народното събрание.

Българска социалистическа партия залага на нов лидер - Борис Цветков, някогашен общински консултант в София. " Възраждане " издига Димо Дренчев.

Плевен

В Плевен Политическа партия и Демократична България издигат Радостин Василев. Плевенският случай е забавен, защото за мястото до последно се конкурираха Василев, който е един от отцепниците от партията на Трифонов, и едно от лицата на " Промяната " в борбата с овладяната граница - Иван Христанов. Христанов разгласи тези дни нов план. ГЕРБ издига в областта Пламен Тачев, Българска социалистическа партия - неизменния Румен Гечев, а " Възраждане " - Ивелин Първанов.

Пловдив град

Без изненада Никола Минчев (ПП) повежда и пловдивската листа на новото обединяване (след кърджалийската). Пак без изненада - от името на ГЕРБ листата в Пловдив град ще се води от водача на партията Бойко Борисов. Българска социалистическа партия издига бившия местен народен представител Иван Петков, партията на Костадинов - Ангел Георгиев.

Пловдив област

Росен Костурков (ПП) ще води отново в региона, в този момент от името на обединяването. Този път ГЕРБ е решила да номинира за лидер на листата бившия министър на културата и ръководител на последното Народно събрание - Вежди Рашидов. Социалистите впускат в конкуренцията с тях Манол Генов, също народен представител доайен. " Възраждане " - още веднъж Стоян Таслаков.

Разград

В Разград листата на Политическа партия и Демократична България ще води Антоанета Цонева (ДБ). Тази на ГЕРБ - някогашната председателка на парламентарната група Десислава Атанасова. Българска социалистическа партия залага на ново лице - ръководителя на регионалната организация Наско Атанасов, за пръв път лидер на листа. " Възраждане " издига Ивайло Хъневски - също ново лице за парламентарната борба.

Русе

Русенската листа на ПП/ДБ ще се води от един от съпредседателите на дясната коалиция - водачът на ДСБ Атанас Атанасов. Той ще се изправи против Десислава Атанасова, която ще води и тази листа на партията на Борисов. Българска социалистическа партия номинира Иван Иванов, някогашен министър на земеделието в кабинета " Петков ", а " Възраждане " - Златан Златанов.

Силистра

В Силистра лидер на Политическа партия и Демократична България ще е водачът Стоян Георгиев (ПП), лидер на Политическа партия на предходния избор. ГЕРБ издига ексдепутата и регионален шеф Ивелин Иванов. Българска социалистическа партия изненада със софиянеца Иво Атанасов, някогашен кандидат-депутат от столицата. " Възраждане " издига Маргарита Генчева.

Сливен

В Сливен обединяването сложи под номер едно някогашната депутатка на ПП Татяна Султанова, а ГЕРБ - някогашната земеделска министърка Десислава Танева. Българска социалистическа партия - ексдепутатът Деян Дечев, партията на Костадинов - Климент Шопов.

Смолян

Листата на ПП-ДБ ще води Михал Камбарев, някогашен народен представител на " Промяната ". ГЕРБ залага на доктор Красимир Събев, а левицата " връща в играта " проф. Георги Михайлов. " Възраждане " дублира ексдепутата Ангел Георгиев.

23 МИР София

23-ти изборен регион в София ще води съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков - от името на ПП-ДБ. ГЕРБ отново номинира Румен Христов - водач на присъдружния ѝ СДС. Българска социалистическа партия сложи отпред Христо Проданов - който беше министър на туризма, до момента в който бе съдружен сътрудник в кабинета " Петков ". " Възраждане " залага на някогашния депутат Николай Дренчев, прочул се с единствената рецензия, която имал към Путин - че не направил блицкриг в Украйна. 

24 МИР София

Този регион от името на Политическа партия и Демократична България ще бъде управляван от другия съпредседател на Демократична България - водачът на " Да, България "  Христо Иванов. ГЕРБ издига " острието " си в Народното събрание Тома Биков. Социалистите залагат на Георги Свиленски, някогашният ръководител и заместник-председател на парламентарната група, също дясна ръка на водача. " Възраждане " дублира юриста Петър Петров.

25 МИР София

В по този начин наречения лидерски МИР - 25-и, лидер от името на Политическа партия и Демократична България ще е Христо Петров - Ицо Хазарта. Пак обичайно - листата на ГЕРБ повежда водачът Бойко Борисов, а тази на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова. 

София област

Както е известно, София област породи напрежение в ПП-ДБ, откакто някогашният лидер там от листата на " Промяната " и народен представител Александър Дунчев, отправи обвинения в безпринципно редене на листите, защото бе решено този МИР да отиде в квотата на Демократична България. Едно от спряганите имена за там е пулмологът доктор Александър Симидчиев, само че дефинитивно решение към момента няма.

ГЕРБ отново залага на Младен Маринов - някогашен Министерство на вътрешните работи министър, а социалистите - на ексдепутата Иван Ченчев, а " Възраждане " - на Александър Арангелов.

Стара Загора

Листата на ПП-ДБ в Стара Загора повежда лидерът на Политическа партия и от предишния избор - Радослав Рибарски. ГЕРБ отново залага на някогашния министър на образованието Красимир Вълчев. Отново без изненада листата на социалистите ще води Георги Гьоков, който бе и министър на обществената политика в кабинета " Петков ". " Възраждане " залага на едно от лицата си в Народното събрание - Искра Михайлова.

Търговище

В Търговище листата ПП/ДБ ще води Илина Мутафчиева (представител в Демократична България на " Зелено придвижване " ). Партията на Борисов още веднъж ще разчита на Теменужка Петкова, някогашен енергиен министър, а Българска социалистическа партия дублира Гуцанов. Формацията на Костадин Костадинов издига Юлиян Губатов.

Хасково

Другият съпредседател на " Промяната " Асен Василев ще води отново в Хасково, този път от името на обединяването. ГЕРБ номинира отново един от главните си представители по енергийни тематики - някогашният отраслов министър Делян Добрев. Социалистите дублират Атанас Зафиров, " Възраждане " се спря на Георги Георгиев.

Шумен

Листата ПП-ДБ в Шумен ще води акад. Николай Денков, номиниран от Политическа партия за кандидат-премиер с втория мандат за сформиране на държавно управление в предишния парламент. ГЕРБ дублира Красимир Вълчев, също както и на вота на 2 октомври, а Българска социалистическа партия - Иван Иванов. " Възраждане " издига Веселин Вешев.

Ямбол

И.д. ръководителят на 47-ия парламент Мирослав Иванов (ПП) ще води общата листа в Ямбол. ГЕРБ отново издига ексдепутата Димитър Иванов, а Българска социалистическа партия дублира Вигенин. Партията на Костадинов се спира на Никола Димитров.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР