Дупката в Българския енергиен холдинг, под чиято шапка са държавните

...
Дупката в Българския енергиен холдинг, под чиято шапка са държавните
Коментари Харесай

Дупката в Българския енергиен ходинг е над 2.5 млрд. лв.

Дупката в Българския енергиен холдинг, под чиято шапка са държавните сдружения в енергетиката, е над 2.5 милиарда лева. Дефицити не престават да се натрупат, тъй като проблемите в бранша не са решавани, а са отлагани за бъдещи интервали. 

Това заяви пред публицисти служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

По думите му основания през 2008 година енергиен холдинг за достъп до атрактивни финансирания не е съумял да извърши задачата да се трансформира в районен състезател. " БЕХ вместо да развива стратегически планове, стартира да употребява тези финансирания за решаване на настоящи проблеми в енергетиката. Това е типичен образец за вдишване по пътя към дългова серпантина ", уточни Живков.

Той очерта какво е финансово състояние с сдруженията под шапката на БЕХ, които са в непрекъсната задлъжнялост, без  визия по какъв начин да бъдат решени проблемите.

С над 2 милиарда лева е задлъжняла Националната електрическа компания към БЕХ и страната. Тези отговорности не се обслужват, а единствено се предоговарят, без да се мисли как тази компания ще оперирира на либерализиран пазар.

Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е в сериозно положение в последните години заради невероятния растеж на цените на въглеродните излъчвания. Централата е задлъжняла към БЕХ с 580 млн. лева - сума, с която холдингът закупува излъчвания и обезпечава квота за работата й, само че без да се подхваща никакво дълготрайно решение на казуса. 

Мини " Марица изток " също изпитва финансови усложнения, в това число и за заплащане на заплатите на работещите, тъй като Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " не заплаща за въглищата в точния момент. " Проведохме срещи с мениджмънта и синдикатите - те са обезпокоени, че няма никаква вероятност за Маришкия  басейн ", сподели министърът.

Той разгласи, че БЕХ прибира дивиденти от печелещите сдружения, за да финансира закъсалите. Така да вземем за пример на два пъти от АЕЦ " Козлодуй ", което печели от удобните цени на електрическата енергия, са изтеглени изключителни дивиденти през 2019 и 2020 г - надлежно 200 млн. и 270 млн. лева

Също на два пъти ЕСО - систематичният оператор, е изплатил два пъти по 50 млн. изключителни дивиденти на БЕХ.  " Ако тази процедура продължава може да бъде застрашена инвестиционната  стратегия на сдружението, а тя е обвързвана с трансграничните връзки на елекроенергийната система и пазарните обединявания, които предстоят в бранша ", сподели Живков.

Растат и отговорностите на " Булгартрансгаз ". Дружеството е започнало мащабен план за уголемение на българската газопросна мрежа на стойност 2.6 милиарда лева " По тази причина отговорностите към доставчици през последните години внезапно са нарастнали от 4 млн. на 1.1 милиарда лева, а задълженията са се нараснали до 920 млн. лева За късото време огледахме някои данни и имаме подозрения в рентабилността на плана, такава каквато е показана на обществеността ", сподели още Живков.

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " също има ликвидни затруднения, тъй като най-големият й клиент - Топлофикация София не се разплаща постоянно. " Булгарга " з застрашена да се трансформира във финансово несигурно сдружение, което ще го затрудни да се разплаща с " Газпром Експорт ". Служебният министър изясни, че БЕХ към този момент е цедирала задължения на Булгаргаз за общо 760 млн. лева

През юли е падежът по облигационния заем на БЕХ за 550 млн. евро. Той ще бъде обслужен с нов заем и следва сдружението да емитира облигации дотогава.

" Амбицирани сме за дребното време, с което разполагаме, да се фокусираме върху излекуване на финансовата дисциплинираност в държавните енергийни сдружения, ще изискаме стратегии за оптимизации и за рефинансиране на някои отговорности, както и визия от мениджърите на компании за по-оптимално ръководство ", сподели Живков.

Той уточни, че за множеството управителни постове към този момент са извършени състезанията и са направени назначенията, само че там където те са били стопирани от мораториума върху дейностите на предходното държавно управление, ще се проведат транспарантни състезания. Както стана ясно в последните седмици на своето ръководство ГЕРБ назначи свои депутати и доближени за шефове в Булгаргаз, НЕК и Мини Марица Изток.

" Ще създадем стъпки да отпушим всички вероятни средства, които Европейска комисия предлага. Така ще дадем на идващото постоянно правителство някаква вероятност да стартират да вземат решение проблемите в енергеката ", сподели Живков. Заедно  с виицепреимера по еврофондовете се преработва проекта за възставяване и резистентност, като се включат повече енергийни планове. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР