"Думата "македонски" се използва навсякъде по света", това е казал

...
"Думата "македонски" се използва навсякъде по света", това е казал
Коментари Харесай

Зоран Заев: Македонски се използва навсякъде по света

"Думата "македонски " се употребява на всички места по света ", това е споделил министър председателят на държавната със столица Скопие Зоран Заев, написа локалното издание Макфакс.

Министър-председателят на балканската страна, говорейки на протест в източния град Щип, е показал, че югозападната ни съседка е спазвала Препспанския контракт (подписан с Гърция на 17 юни 2018 година за преименуване на страната от Република Македония на Република Северна Македония и поставил завършек на съвсем 20-годишно несъгласие на Атина върху участието на някогашната югославска република в интернационалните организации).

"Законът за използването на съглашението от град Преспа доста ясно обрисува използването на "Северна Македония ". С това име нашата татковина попада в интернационалните организации и то е изписвано във всички публични документи и на постройките на институциите в страната ни ", е подчертал министър председателят.

"В същото време обаче, когато става дума за нашите език, история и просвета, се употребява думата "македонски " и производните от нея. Тя се използва освен в нашата страна, само че и на всички места по света ", е декларирал Заев.

Премиерът на югозападната ни съседка още веднъж е обвързал решението на България да наложи несъгласие върху преговорния развой на Северна Македония за пълноправно участие на страната му в Европейския съюз на 17 ноември 2020 година с предстоящите избори през март избори за Народно заседание. "Аз обаче оставам оптимист и считам, че в София скоро вдигнат ембаргото ", е изразил вярата си политикът.

Заев е посетил Щип през почивните дни. Там той е показал претендента за кмет от своята партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Сашко Николов. Жителите на града ще гласоподават на непълен локален избор на 13 декември, тъй като предходният градоначалник - Благой Бочварски - през август е станал транспортен министър в кабинета в Скопие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР