Думата аджика означава просто сол. От нея се произвежда продукт

...
Думата аджика означава просто сол. От нея се произвежда продукт
Коментари Харесай

Да си приготвим класическа червена аджика

Думата аджика значи просто сол. От нея се създава артикул наименуван папърпъл-джика, това значи сол с люти червени чушки. Има доста разновидности на аджика, само че в основата си тя е една и съща - сол, червени люти чушки, чесън.

В взаимозависимост от това което съдържа тя може да е алена, кафява, зелена, оранжева и всичко се дефинира от състава на подправките, които се употребяват за нейното подготвяне.

Червената и оранжевата аджика се използват за смилане с ядки, като орехи или фъстъци до момента в който се получи орехово тесто. С него се украсяват или се подправят меса, птици, зеленчуци, яйца. Класическата аджика е алена и люта, тъй като съдържа люти червени чушки, чесън, орехи, сол и подправки.

Ето и рецепта за мераклиите: 500 г пресни люти чушки, 6 скилидки чесън, семена кориандър, копър, босилек, чубрица по 10 г, 50 г орехи и сол на усет. Първо се почистват лютите чушки от семената, заливат се с топла вода и се притискат от горната страна с тежест, остават по този начин за 3-4 часа на хладно. После се отцеждат от водата и дружно с останалите подправки в каменно чукало се стриват на каша, която има доста прелестен мирис.

 алена аджика

В днешно време може да се смели и с месомелачка, само че това ще промени усета и се отразява на вкусовите качества на аджиката. Стриват се и скилидките чесън, а също и орехите. Всичко се смесва и разбърква добре.

Те усъвършенстват усета и оказват помощ да се запази за по-дълго време. Когато е подготвена класическата аджика се сипва в стъклени буркани и се затваря с капачка. Съхранява се на мрачно и хладно!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР