Духът на парламентаризма ще се върне не с речи, а

...
Духът на парламентаризма ще се върне не с речи, а
Коментари Харесай

Парламент 2.0 - от лицемерието до мечтите

Духът на парламентаризма ще се върне не с речи, а с качествени закони 9 линии на смяна заложи 46-ото Народно заседание. Ще сработят ли?
Лицемерни усмивки и стиснати зъби, европейско образование, прикриващо балкански пристрастености, интелектуални каламбури и секрети сметки за власт и възмездие. Това бяха първите дни на новото 46-о Народно заседание. В съпоставяне с предходното то бе смирено, обрано в думите си и по повеля на Мика Зайкова ведро. Първият му ден даже завърши с онази фамилна фотография под надписа " Съединението прави силата ", от която всички заедно избягаха единствено преди три месеца. Е, без ГЕРБ, несъмнено. Обидени на обидите, хората на Борисов избраха да се изчегъртат и от кадрото.Зад привидното успокоение обаче всички видяха къкрещите пристрастености, напомнящи тиган с врящо олио. Капне ли една капка вода - изгаря всички в близост.9 трендове на смяна очерта новото Народно заседание:

Да сбъднем фантазиите на народа, ориса депутатите най-възрастната от тях - Мика Зайкова. И им пожела да бъдат усмихнати.Но, както нормално, към парламентарната естрада усмивките бяха най-вече ехидни, подбудени или от направени дребни гафове или от демонстрирано голямо самочувствие.През цялото останало време парламентарните водачи бяха съсредоточени, педантични, а някои като Нинова, да вземем за пример, даже обезпокоени.На фона на прочувствената раздразнителност в 45-ия парламент, сегашният стартира с премисляне на всяка дума. " ИТН " одобри, че фантазията й да промени радикално системата, минава през диалози с останалите партии, в които компромис не постоянно значи оттегляне, още по-малко изменничество. И предложения всички без партията на Борисов на съвещания преди да разгласи кабинет.ГЕРБ дефинитивно се елементарни с илюзията, че скоро още веднъж може да бъде фактор и се отдаде на фантазиите си за единствената и неповторима съпротива - на гърба на Движение за права и свободи.Христо Иванов пък се увери за следващ път, че буреносните облаци, донесени от прокопиевото минало, могат да засенчат впечатляващия му либерален изгрев.  А Корнелия Нинова разбра какъв брой прав е бил дългогодишният кмет на Лос Анджелис Том Брадли, казвайки: " Единственото нещо, което може да попречи на фантазиите ти да се осъществен, си самият ти. ".

Диалог бе най-често използваната дума в деня на депутатската клетва. Изричаха я през 5 минути коментатори, публицисти, политици. Присъстваше във всички стартови речи на парламентарните водачи.Но зад красивите думи на Десислава Атанасова за нуждата от единодушие, избуя надменното безмълвие на ГЕРБ, които с командата на Екатерина Захариева: " Ние не сме им нужни ", тържествено влязоха в опозиционния окоп. А зад лицемерните приказки на Корнелия Нинова, че " този път безрезервна поддръжка не дава ", внезапно изскочи нескритата наслада, че е поканена на съвещания при Има Такъв Народ.

Мирисът на власт е единственото нещо, което сега избавя Корнелия Нинова от алените хиени, зажаднели за кръвта й след два изборни погрома. Усещането, че точно Българска социалистическа партия е партията, която може да извърши със наличие заръчаната от Румен Радев " необятна социална и Народното събрание поддръжка за кабинета ", окрили соцлидерката. Уви, до степен на замайване. Не схванала, че ролята на новия " златен пръст " е единственият подарък, който може да получи, Нинова избра да бъде задно колело от първия ден. Дали, с цел да покаже мускули или от политическа доверчивост, Нинова издигна Кристиян Вигенин против Ива Митева, с цел да разбере, че е изцяло сама. А за похлупак от нейно име Георги Кадиев изясни, че е дал своя вот против Митева, тъй като трябвало да накаже Има Такъв Народ за неналичието на разговор. Така още в първия пленарен ден стана ясно, че партията, която най-лесно и бързо може да се окаже в политическия изолатор при ГЕРБ, е Българска социалистическа партия.

За първи път стартът на Народното събрание очерта изострен конфликт, който ще бележи цялата активност на 46-ото Народно събрание: Демократична България - Движение за права и свободи.Използвайки втренчения взор на всички партии в бъдещия кабинет и личните им проблеми, Христо Иванов изневери на прогнозите. И вместо предстоящата открита война с Движение за права и свободи избра геополитически маньовър. Входната му тирада беше предопределена не за депутатите в залата и публицистите откъм гърба, а за дипломатическия корпус, извършил балкона в Народното събрание.Постави в центъра на изявлението си не справедливостта и правосъдната промяна, а още по-болезнената тематика за българите - суверенитета. Като отракан политик, той незабавно прикова вниманието на всички посланици. Първо, удари Русия с думите: " Да похарчим 3 милиарда за тръба на Путин - това ли е суверенитет ". После се разгласи за бързо решение на казуса със Северна Македония. А най-после заключи, че визитата на двама партийни водачи при Ердоган преди изборите е загуба на суверенитет.Отговорът на Мустафа Карадайъ не закъсня. Председателят на Движение за права и свободи сподели, че от дълго време се е научил освен по какъв начин се отбранява от купищата камъни, които се хвърлят по него и партията му, само че и по какъв начин с тях да гради нови мостове към бъдещето.    Г-н Иванов, в случай че имате комплекси от предишното си, не ги адресирайте върху други. Назидателният звук не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която той самият е взел участие, отвърна стремително Мустафа Карадайъ. И добави: Разклащането на българския суверенитет е да чакаш инструкции от непознати посолства, олигарси и медиен монополист като Прокопиев с корупционните им планове. " Неслучайно дипломатите напуснаха безмълвни постройката на Народното събрание. Дадоха си сметка, че приятелското потупване на Борисов по западното и източното рамо към този момент е минало. А преразпределението на силите и ресурсите занапред следва.       Сблъсъкът Демократична България - Движение за права и свободи сподели, че разногласието надалеч не опира до икономическата стратегия и целите на страната. И двете партии от дълго време са показали платформи, сходни по наличие.Разломът е във връзка с модела. И в случай че години наред хората на Христо Иванов натрапваха чувството, че гнилите ябълки са плод на Сарая, то през днешния ден Движение за права и свободи със размах повдига смокиновия лист, с цел да уточни икономическите лобита и олигарси в евроатлантическата градина на Христо Иванов.

Че конфликтът Демократична България - Движение за права и свободи ще дефинира волтовата дъга на напрежението в пленарна зала, сподели и втория ден на Народното събрание, когато депутатите два часа спореха за комисията " Росенец ". Очаквано, Христо Иванов се наложи и в пълномощията на комисията не бе включено настояването на Движение за права и свободи за следствие на противозаконните градежи на Иво Прокопиев на Буджака. Но дружно с насладата от надмощието, Христо Иванов чу и съществено предизвестие.Примерът за най-дълбоката страна се споделя Иво Прокопиев. Тази тематика ще я потвърждаваме всеки ден оттук насетне, съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев. И добави: " Наша неточност бе, че не я повдигахме всеки ден, само че в този момент ще го вършим. ". С което Движение за права и свободи ясно сподели, че чака разграничаване на Христо Иванов от олигарсите, покълнали от приватизационната почва на предишното. Докато това не стане, конфликтът на тематика суверенитет ще продължи с особена заостреност.  

Ще се затвърди ли чувството на хората за безвремието или новите депутати ще погледнат към надписа: Съединението прави силата?Първите дни на Народното събрание демонстрират, че партийните игри надвиват над националния интерес. С предпочитаното приемане на куп комисия Народно събрание има заплаха да се трансформира в арбитражен съд за минали неточности, а не в ефикасна естрада за надзор върху новата власт.

На първо четене новият парламент се показа като версия 2.0 на предходния - същия хардуер, само че с модифициран програмен продукт. Особено в една група -на Мая Манолова. Съвършен ПР артикул " Изправи се! Мутри вън! " стана " Изправи се.БГ! Ние идваме ". И с изключение на, че ясно съчета в името си плановете на Манолова и Хаджигенов, се съобщи като обединението на жителите, която ще стачкува при всеки опит, при който смяната може да бъде превърната в замяна.Групата на Манолова стремително внесе в Народното събрание куп решения и закони - от продължение на проверката на Борисов до актуализация на пенсиите и повече пари за персоналните асистенти. Но залитне ли в популизма, доста бързо ще се окаже в редицата на това статукво, против което се бори.

Имаме доста работа за извършване, повтори най-малко три пъти Мика Зайкова на сътрудниците си. Но чуха ли я? Да, за разлика от 45-ото Народно събрание, в което предизборно на кг бяха импортирани купища закони, в този момент в първия пленарен ден бяха единствено 9. Но изявленията демонстрираха, че предизборната еуфория към момента се усеща в пленарната зала.А свадите към основаването на краткотрайните комисии за " Росенец " и полицейското принуждение на митингите предходната година засенчиха препоръчаната от служебния финансов министър актуализация на бюджета и проекта му за повдигане на пенсиите. Според проекта му минималната пенсия от 1 октомври би трябвало да стане 340 лева, оптималната - 1500. Подобреният от служебния кабинет План за възобновяване, който даже основоположникът му Томислав Дончев похвали, към този момент е пуснат за публично разискване и чака тежката дума на депутатите. Те би трябвало да си дават сметка, че след двойните избори, в новото Народно събрание тежестта към този момент е не да думите, а на дейностите.

Безспорно, 46-ото Народно заседание ще има може би най-цветния и най-острия език в последните 30 години. Колоритността на дебатите връща лентата към времената, в които блестеше Гиньо Ганев.Бог да пази България, трагично приключи първото си слово от трибуната Десислава Атанасова. Да живее народът на България, прозвуча като контрапункт финалът на речна на Мая Манолова. Но през днешния ден тежките думи не са задоволителни. Времето им бе в акцията. Бизнесът чака дейности, четвъртата вълна на пандемията чука на вратата, хората страхливо се питат какво ще вършат наесен, когато новите сметки за ток, газ и парно изпържат фамилния им бюджет. Духът на парламентаризма, който всички търсят, ще се върне не с речи, а с признати закони - качествени. И в случай че депутатите бързо не превключат на шеста скорост последните думи от речта на Христо Иванов " Господ да ни е на помощ ", може да се окажат оракулски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР