Дубай започна новата година, като премахна данъка от 30% върху

...
Дубай започна новата година, като премахна данъка от 30% върху
Коментари Харесай

Дубай премахва високия данък върху алкохола

Дубай стартира новата година, като отстрани налога от 30% върху продажбите на алкохол и направи лицензите за алкохол безвъзмездни. Това е явен ход за подсилване на статута си на водещ бизнес и туристически център в Близкия изток, предава Bloomberg.

Изправено пред възходяща конкуренция от страна на съседи от Персийския залив, като Саудитска Арабия и Катар, държавното управление вкара серия от правила през последните няколко години, с цел да стане емирството по-привлекателно за живеене и работа на чужденци.

Алкохолът е необятно наличен в Дубай. Но халба бира може да коства повече от 15 $ в заведенията за хранене, а бутилка вино може да стартира от над 100 $. Това принуждава доста поданици да карат до други емирства, като Ум ал-Куейн, на към 80 километра от Дубай, където цените са доста по-ниски.

Един от двамата дистрибутори на алкохол в Дубай, Maritime and Mercantile International, пусна реклами, обявяващи завършек на тези дълги пътувания. Другият държавен дистрибутор на Дубай, African & Eastern, към този момент понижи цените, с цел да отрази премахването на налога върху продажбите, се споделя в обява в Instagram.

И двете компании споделиха, че лицензите за алкохол, които костват към $70 на година, към този момент ще бъдат безвъзмездни. Те към момента ще са нужни, тъй като Обединените арабски емирства лимитират мюсюлманите да купуват алкохол.
Още емигранти
Емигрантите съставляват повече от 80% от 10-милионното население на ОАЕ, от които Дубай е най-големият град. Правителството на страната възнамерява да притегли още милиони през идващите десетилетия.

През последните две години управляващите на ОАЕ вкараха набор от ограничения, ориентирани към разхлабване на обществените ограничавания. Премина се към работна седмица от понеделник до петък и беше прекъсната възбраната за неженени двойки да живеят дружно. Също по този начин бяха облекчени имиграционните правила, в това число въвеждането на „ златни визи “, които разрешават на чужденците да работят, живеят и учат, без да се нуждаят от спонсор в страната.

Алкохолът към момента е изцяло неразрешен в Саудитска Арабия. В други страни от района, в това число Катар и Оман, той се полза с високи налози.

Постъпленията от продажбата на алкохол са значим източник на доходи за държавното управление на Дубай. Все отново въздействието от намаляването им може да бъде обезщетено от 9% федерален корпоративен налог, който би трябвало да стартира да работи от юни.

Бързото икономическо възобновяване на града от пандемията даде подтик на основни браншове,  като туризма и недвижимите парцели, което евентуално ще помогне да се поеме част от дефицита на доходи от алкохол.

Последната самодейност ще продължи една година и е разказана като експериментален интервал от ръководителите на промишлеността, осведомени за решението, заяви Financial Times. Данъкът върху добавената стойност от 5% ще продължи да се начислява върху продажбата на алкохол.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинДубай алкохол ПоследниНай-четениПолитика 24 Дубай отстранява високия налог върху алкохола Компании 228 Twitter не заплаща отговорностите си и делата се множат Бюджет и финанси 200 Глобалната стопанска система я чака по-тежка 2023 година Екология 164 Климатичните разноски ще са предизвикателство за бизнеса през 2023 година Личности 9850 „ Първият човек в историята “: Мъск изтри 200 милиарда $ от благосъстоянието си Любопитно 5966 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 4700 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Компании 4163 Deloitte класира 2 български IT компании измежду най-бързо растящите в района Всички новиниОще от ПолитикаВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР