Дружеството създаде уеб портал за извършване на проверка за сключен

...
Дружеството създаде уеб портал за извършване на проверка за сключен
Коментари Харесай

ЧЕЗ Електро осигури възможност за дистанционно договориране с доставчик от последна инстанция

Дружеството сътвори уеб портал за осъществяване на инспекция за подписан контракт и подаване на поръчки за контракт с „ ЧЕЗ Електро България " АД като лицензиран ДПИ

От началото на тази година „ ЧЕЗ Електро България " АД улесни клиентите, които излизат на свободен пазар на електрическа енергия, като посредством специфичен уеб портал обезпечи опция за електронна инспекция за разполагаем контракт с Доставчик от последна инстанция и подписване на контракт с сдружението, като лицензиран ДПИ.
Новият уеб портал е наличен на адрес https://dpi.cez.bg/dpi, както и през корпоративния уебсайт cez.bg, в секция „ е-Услуги " и в секция „ Свободен пазар " подсекция „ Доставчик от последна инстанция ". Приложението разрешава генерирането, електронното сключване и изпращане за е-подпис от страна на „ ЧЕЗ Електро България " АД на контракт с ДПИ. За работа и достъп до Портала е належащо потребителят, проверяващ съответната информация или подаващ заявление за подписване на контракт с ДПИ, да има деен и включен Класифициран електронен автограф.

Обработката на поръчките се реализира в сходство с оповестените на страницата Правила за подписване на контракт с ДПИ и Правила за прилагане на услугата електронна поръчка за контракт с снабдител от последна инстанция „ ЧЕЗ Електро България " АД.
Новата електронна услуга ще понижи доста нуждата от посещаване в търговски център или офис на компанията от излизащи на свободен пазар физически и юридически лица, както и търговци на електрическа сила, представляващи клиенти. Наличието на контракт за доставка на електрическа енергия от ДПИ е наложително изискване за присъединяване на клиенти на свободен пазар и е част от процедурата за промяна на снабдител. „ ЧЕЗ Електро България " АД е лицензиран Доставчик от последна инстанция за клиентите, присъединени към разпределителната мрежа на лицензионната територия на „ ЧЕЗ Разпределение България " АД.
„ ЧЕЗ Електро България " АД създаде и поддържа над 30 типа модерни услуги, осигуряващи улеснение и сигурност на клиентите. Предлаганите от Дружеството благоприятни условия за отдалечено обслужване и разнообразни електронни услуги - е-фактура, е- разплащания, смс уведомяване, инспекция на сметка, приемане на оферта, сключване на контракт и други, подсигуряват ефикасна и безвредна връзка сред клиентите и сдружението от разстояние.
На разположение на потребителите са осведомителната линия на „ ЧЕЗ Електро България " АД, налична на номер 0700 10 010, имейла [email protected], както и фейсбук-профила @cezelectrobg.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР