Петата по активи банка в България - Първа инвестиционна банка

...
Петата по активи банка в България - Първа инвестиционна банка
Коментари Харесай

ПИБ си търси купувач

Петата по активи банка в България - " Първа капиталова банка " (ПИБ) - се продава.

Процедурата за намиране на покупател се намира в напреднала фаза и е допустимо да бъде финализирана още този месец. Сред евентуалните претенденти за придобиването са " Уникредит Булбанк " и " Пощенска банка ".

Това написа ", базирайки се на няколко източника. Изданието предвижда, че при приемане на нужните регулаторни утвърждения може да се стигне до промяна на собствеността в края на тази или при започване на идната година.

На неликвидната Българска фондова борса (БФБ) цената на акциите на финансовата институция от началото на май е повишена с съвсем 70 % на фона на неналичието на публична информация, отбелязва вестникът. Стойността им е докоснала 4,80 лева, което не се е случвало от 2018 година, преди да спадне назад до 4,00-4,50 лв.. Това прави пазарна капитализация от към 650 млн. лева, при към 350 млн. лева единствено допреди седмици. 
Между вкусен актив и " скелетите в дрешника "
" Уникредит Булбанк " и " Пощенска банка " са мощно стимулирани и явно подготвени да платят към 500 млн. евро за ПИБ, написа " Капитал ", като разяснява, че борсовата цена не може да доближи до сходни стойности поради " скелетите в дрешника ѝ ". Това са огромни експозиции, в това число и към свързани лица с главните акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които държат 60 % от общественото сдружение. Котировките на БФБ са повлияни и от насъбраното през годините съмнение и репутационен риск към имената им, показва медията.

Двете банки претенденти за придобиване на ПИБ са изгубили позиции, откакто ОББ купи българското отделение на австрийската " Райфайзенбанк " през 2022 година, а през 2020 година ДСК закупи " Експресбанк " от френската " Сосиете Женерал ". 

През 2014 година, след банкрута на КТБ, " Първа капиталова банка " беше подложена на всеобщи тегления от клиенти. Наложи се страната да налива пари, с цел да може тя да остане ликвидна. След това, при прегледите на качеството на активите през 2016 и 2019 година, тя бе посочена като банка със значителен финансов проблем. През 2020 година рекапитализирането ѝ бе последната спънка за влизането на България в " чакалнята на еврозоната " ERM II. Проблемът бе преодолян, откакто ББР записа дялове в ПИБ на стойност два пъти над пазарните равнища.

" Първа капиталова банка " е основана през 1993 година. Още от този момент тя се управлява от актуалните ѝ съществени акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които сред 1986 и 1990 година са работили в дилинг отдела на държавната " Биохим ". В началото на измененията двамата напущат и основават " Първа финансова брокерска къща ". Тя е била сателитит на банкрутиралата през 1996 година " Първа частна банка ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР