Дружество "Емко" е подало съдебен иск в Административния съд срещу

...
Дружество "Емко" е подало съдебен иск в Административния съд срещу
Коментари Харесай

”Емко” атакува в съда отнетия лиценз

Дружество "Емко " е подало правосъден иск в Административния съд против прекъсването на лицензите му, а ВМЗ-Сопот се интересува от неизпълнените търговски контракти на компанията. Това призна министърът на стопанската система Емил Караниколов, който бе изслушан от парламентарната икономическа комисия за случаите с военните фабрики "Емко " и "Дунарит ".

Караниколов заяви, че на 6 октомври ще е изключителното съвещание на междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и изрази вяра тогава въпросът с сдружението да завърши. "Утре в 14.00 часа има среща сред "Кинтекс " и "Емко ", с цел да беседват за взаимоотношенията си по-нататък, защото има и други контракти сред тях ", осведоми той депутатите.

Караниколов оповести и за един телефонен диалог - изпълнителният шеф на ВМЗ се обадил на шефа на "Емко " Емилиян Гебрев, само че не е имало сделки за цена. "От ВМЗ са питали дали сдружението продава стоката или част от нея, без да конкретизираме коя ", разкри още министърът. "Няма по какъв начин ВМЗ да купи нещо, което "Емко " не желае да му продаде ", заключи той.

Той акцентира пред депутатите, че "Емко " е извънредно положително сдружение и е значимо то да продължи да работи. За "Дунарит " министърът сподели, че крайният притежател на сдружението е офшорна компания.

Караниколов разяснява пред публицисти предложенията за промени в законодателството, с които да може да се лишава лиценз за произвеждане в сдружения от военно-промишления комплекс, в случай че те са направили нарушавания. Те обаче ще бъдат готови след приключването на случая с "Емко ".

"За мен е необяснимо, когато на индустриалната площадка има муниции, които се съхраняват, законът би трябвало да споделя да се спре производството, а не - вноса и износа, тъй като по този начин не можеш да се освободиш от наличните артикули ", означи министърът. Сега се лишава лицензът за активност. Лицензът на сдружението е спрян за период до шест месеца или до премахване на нередностите. Ако в този момент почнем да променяме закона, някой ще каже, че го вършим, с цел да отнемем лиценза за произвеждане на "Емко ", означи министърът.

Повече от година "Емко " не е плащал за наетите хранилища на Министерството на защитата, където съхранява продукцията си, сподели още Караниколов. Министърът на защитата Красимир Каракачанов дори към този момент е завел дело за неплатените наеми. С този мотив Караниколов отхвърли обвиняванията на "Емко ", че страната не е помогнала на частната оръжейна компания, предоставяйки й хранилища за продукцията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР