Древногръцкият историк, биограф, есеист Плутарх е живял около 46-120 г.,

...
Древногръцкият историк, биограф, есеист Плутарх е живял около 46-120 г.,
Коментари Харесай

Защо хулите земята, че уж тя не е в състояние да ви нахрани и напои? ~ ПЛУТАРХ

Древногръцкият историк, биограф, есеист Плутарх е живял към 46-120 година, роден във видно семейство в Херонея, в региона Беотия в Гърция, град, ситуиран на към 32 километра източно от Делфи. Неговите писания включват Успоредни животописи и Моралия. Бил е отдаден в мистериите на Аполон и става един от жреците на делфийския пророк, като задължението му е било да пояснява предсказанията.

Най-често се разстройва храносмилателният орган след месна храна, тъй като тя скоро го затлачва и оставя неприятни последствия. За индивида ще бъде най-добре да не яде по никакъв начин месо, тъй като земята ни дава задоволително доста предмети, които ни служат освен за храна, само че и за приятност. Но човек от лакомия се нахвърля върху всичко, с цел да задоволи прищявките на своя вкус, пробва всичко, вкусва всичко и като че ли, търсейки това, което би трябвало да е за него, става едно всеядно животно. Той използва месо не тъй като има потребност или нужда, а от сладострастие и уталожване, тъй като вижда, че му се дава да прави свободен избор сред тревите и плодовете, чието обилие е неизчерпаемо. Той търси и намира нечиста и неуместна храна, която се доставя с цената на убиването на живи същества. И по подобен метод излиза по-жесток от най-кръвожадните диви зверове. Кръвта и месото на убитото животно могат да нахранят ястреба, вълка и змията, само че за хората те са непотребни храни.

Вие ме питате на какво съображение се е въздържал Питагор от употребяването месото на животните. Аз пък от моя страна се чудя какво възприятие, мисъл или причина е управлявала оня човек, който пръв е решил да оскверни устата си с кръв и е разрешил на устните си да се допрат до месото на убитото същество; който е наредил на своята софра обезобразените форми на мъртвите тела и е изискал да има за всекидневна храна това, което доскоро е било създание, надарено с придвижване, възприятие и глас.

Защо хулите земята, че сякаш тя не е в положение да ви нахрани и напои?

Вие наричате хищни и жестоки лъвовете, тигрите и змиите, когато сами вие по никакъв начин не им отстъпвате по безчовечие. И въпреки всичко за тях убийството е едничкото средство да съществуват, а за вас то е непотребен лукс и закононарушение. Всъщност ние не убиваме и не ядем лъвовете и вълците, което ние бихме сторили за самоотбрана, а в противен случай, оставяме ги спокойни, а преследваме и убиваме почтените, домашните, безпомощните същества, които са лишени от оръдие за самоотбрана. Горко на нашето дивашко човечество!

Страшно е да се видят трапезите на богатите, заобиколени от тези, които простират върху тях убитите тела - касапите и готвачите. А още по-страшна панорама съставлява същата софра след пира, тъй като оголените мощи са по-грозни, откакто бъдат оглозгани.

Ако все пак, вие към момента твърдите, че природата ви е предназначила за такава храна, тогава убивайте най-малко сами това, което вие желаете да изядете, само че вършете това единствено с вашите естествени оръдия, без да употребявате нито ножа на месаря, нито секира, нито тояга. И по този начин, както вълците, лъвовете и мечките убиват сами всичко, с което те се хранят, по този начин и вие убивайте кравата или вола, като ги захапвате с вашите челюсти, като гризете свинята с вашите зъби, като се хвърляте върху заека или овцата и ги разкъсвате на части, без да търсите време и място. Като извършите сами всичко това, тогава седнете на вашата софра. Но в случай че вие чакате някое живо и мислещо създание да бъде лишено от живот от други хора, и в случай че на вас самите е обратно да изтръгнете сърцето на своята жертва и да пролеете нейната кръв, то за какво вие, запитвам ви аз, в прорез с природата, се храните със същества, надарени със умишлен живот? Нещо повече: дори откакто са убити вашите жертви, вие не ще ги ядете в тоя тип, в какъвто са доставени от кланицата. Вие ги варите, печете и напълно ги изменявате с огън и подправки. Вие изцяло видоизменяте убитото животно, като употребявате десетки хиляди миризливи треви и зеленчуци, с цел да излъжете по тоя метод вашия натурален усет и да го приготвите да одобри неестествената храна.

Изображение: soulhealer.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР