Древните египтяни не са правели разлика между двата пола -

...
Древните египтяни не са правели разлика между двата пола -
Коментари Харесай

В Древния Египет жените са имали равни права с мъжете

Древните египтяни не са правели разлика сред двата пола - мъжете и дамите са имали равни права и египтянките са можели да заемат най-високите постове в страната, съобщи ТАСС, като цитира египетски медии. Това се споделя в оповестен във връзка 8 март отчет на експерти от Центъра за проучвания и по правата на дамите в Луксор.

"Цивилизацията на фараоните е предоставяла равни права на мъжете и дамите. Социалната правдивост в обществото е достигнала толкоз високо равнище, че египтянките са можели да станат министри, съдии и даже владетели ", се отбелязва в отчета.

По думите на един от създателите на отчета, историка Франсис Амин, за ситуацията на дамите в египетското общество свидетелстват освен работата им и заеманите от тях постове, само че и статуса им - омъжената египтянка се употребила с почитание и благодарност от страна на мъжа. В антични ръкописи археолози и историци постоянно са попадали на прилагателни, като да вземем за пример "Изида - чудесна майка ", "усмихваща се Хатхор ", "прекрасна Нефертари ".

Жените са имали право да се придвижват свободно, без ограничавания да пътешестват и да вземат участие в обичайни развлечения за мъже, като лов и лов на риба, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР