Древна астрономическа обсерватория беше открита от краеведи от Кърджали, предаде

...
Древна астрономическа обсерватория беше открита от краеведи от Кърджали, предаде
Коментари Харесай

Древна астрономическа обсерватория откриха в село край Кърджали

Древна астрономическа обсерватория беше открита от краеведи от Кърджали, съобщи БНР.

Те са били очевидци по какъв начин безоблачен лъч е отмерил с невероятна акуратност есенното равноденствие. Мегалитът се намира край село Стоманци в община Кирково - регион, прочут с многото скални светилища и тракийски ниши. Обектът е канара, в която са изсечени четири отвора. Лъчът минава през единия от тях в деня на есенното равноденствие.

Очевидец на явлението е краеведът Венцислав Стайков.

Той споделя: "Когато бяхме на светилището, забелязах по какъв начин безоблачен лъч прониква през един от отворите на главната канара. Има на самата глава на скалата напълно дребен отвор, който отново нямаше да го виждам, в случай че не беше проблеснал безоблачен лъч тъкмо в 11.00 часа ".

Сега светилището край Стоманци се уважава от локалното население като място за лекуване на заболявания. Според Стайков обаче потреблението му в древността е било с друга цел: "Това е една антична обсерватория и те са проследявали лъчите на слънцето в кой миг, по кое време ще влезнат, къде ще се насочат ".

В Източните Родопи има няколко обекта, изпълнявали ролята на астрономически обсерватории и слънчеви календари. Досега е проучено единствено светилището край село Татул.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР