Дрехите ви са отеснели, въпреки че не прекалявате с храната?

...
Дрехите ви са отеснели, въпреки че не прекалявате с храната?
Коментари Харесай

Защо пълнея без причина?

Дрехите ви са отеснели, макар че не прекалявате с храната? И недоумявате за какво сте качили килограми без да има някаква явна причина като преяждане и невъздържание с калориите, да вземем за пример.

Трябва да знаете, че доста постоянно напълняването не е обвързвано единственос приема на храна. Съществуват и други аргументи, като:

 Защо напълнявам без причина?

Недоспиване

Човешкият организъм действа вярно, единствено когато е отпочинал. При състояние, че изпитвате дефицит на сън, организмът ще се опита да ви надхитри. Той ще премине в равнище на психичен стрес и по биохимичен път ще стартира да натрупа килограми. По този метод той ще опита да се застрахова и да се защищити от възможни последици.

Когато човек е изтощен, той по-трудно се оправя със напрежението и изпитва потребност от повече храна. Така той ще създаде силата, нужна му, с цел да се оправи със стресовите натоварвания.

Стрес

Стресът към този момент е станал част от всекидневието ни. Срещаме го на всички места - на работното място, в персоналния си живот, в връзките си с близките, при финансови или здравословни проблеми.

Стресът натоварва тялото в допълнение – като физически, по този начин и душевен. Така организмът още веднъж стартира да се запасява с източници на сила, с цел да оцелее. Забавя метаболизма и натрупа химични субстанции като кортизол, лептин и други хормони. Те основават предпоставки за затлъстяване.

Установено е, че хората в стресови обстановки употребяват повече сладки храни. По този метод те считат, че ще подобрят настроените си поради хормона серотонин, който се образува в по-големи количества след потреблението на тези храни.

Точно това се оказва неверно. При стрес е нужно повече придвижване, с което да изгори по-голямо количество калории.

Лекарства

Много медикакаменти водят до напълняване. Като илачи против меланхолия, мигрена, припадъци, хипертония или диабет. Може да си стигне даже до напълняване с 5-6 кг и то в рамките самона един месец.

Евентуалната поява на тези отрицателни последствия е строго самостоятелно. Зависи най-много от особеностите на съответния организъм – усилва ли се апетита, по какъв начин тялото съхранява мазнините, трансформират ли се и с какъв брой равнищата на инсулина.

Други лекарства водят до задържане на течности в организма, което обикновено води до повишаване на тежестта.

Ако приемате стероиди, антидепресанти, медикаменти против диабет или медикаментите против високо кръвно и някои други болести на сърдечно-съдовата система, не се чудете за какво качвате килограми. Това са медикаментите, за които се знае, че най-често могат да доведат до напълняване.

Заболяване

Най-често такава наклонност демонстрира хипотиреоидизмът. Понижената (или липсваща) функционалност на щитовидната жлеза води до закъснение на метаболизма, което от своя страна води до увеличение на тежестта.

Значително по-рядко до напълняване може да докара увеличеното произвеждане в организма на хормона кортизол (т.нар. синдром на Кушинг).

Менопауза

Менопаузата настава при дамите на друга възраст. Същевременно настъпващите хормонални проблеми водят до остър апетит, до депресии и по-лош сън.

Когато дамата навлезе в менопаузата, в организма и понижава хормонът естроген. Това от своя страна постоянно води до промени във фигурата – най-често намаляване в региона на бедрата и краката. Но в това време струпване в региона към корема.

За да се форсира метаболизма, е нужно повече придвижване и вярно хранене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР