Драстично високите сметки за тока в последните зимни месеци притискат

...
Драстично високите сметки за тока в последните зимни месеци притискат
Коментари Харесай

Общински улични проблеми със сметките за ток

Драстично високите сметки за тока в последните зимни месеци притискат финансите на общините. Това пък наложи въвеждане на режим за уличното осветяване на доста селищата, с цел да се оправят с казуса.

По данни на Националното съдружие на общините от 180 общини сметките за ток порастват сред 2 и 2.5 пъти. „ Затова е безусловно належаща държавната помощ за всички общини, с цел да се оправят с тази рецесия “, акцентира Даниел Панов, който е ръководител на организацията. Каквито и икономии да с подхващат, те са незадоволителни, нужна е незабавна държавна поддръжка, отбелязва той.

Но пък има и други общини, които ще се възползват от обстановката, с цел да създадат вложения в икономисване на енергия, както и създаване на фотоволтаични съоръжения.

Сметката за декември 2020 година е била малко над 30 хиляди лв., а за декември предходната година тя е над 122 хиляди лв., разгласи кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Въведено е оптималното ограничение на потреблението.Но това не е задоволително за справяне, в случай че не бъдат получени обезщетенията от страната с януарските сметки, а общината ще бъде принудена да премине и към други рестрикции.
Ръстът на цените за електричество и за газ, нараснал се с над 300% за декември, слага на тестване и учебни заведения, детски градини, обществени услуги.
Кметът показва, че в случай че обезщетенията от страната бъдат получени със идващите сметки, ситуацията ще бъде овладяно, само че това е за сметка на бъдещи вложения и съоръжение. Общината чака приходи от Фондовете за обективен преход и за възобновяване и развиване, с цел да може да влага във фотоволтаици, в улично осветяване, саниране на здания, с цел да могат да бъдат понижени и разноските, и нездравословните излъчвания.
Община Кюстендил има подготвен план за въвеждане на ново LED осветяване, в това число и за селата в общината. А сега се прави разбор и на всички плоски покривни площи, с цел да се търси финансиране за фотоволтаични съоръжения за локално ползване.

Община Хасково

стартира да подменя уличното осветяване с енергоспестяващо в три села и в квартал на града, заяви кметът Станислав Дечев. Ивестицията е над 800 000 лв. по така наречен Норвежка стратегия, като ще бъдат сменени 1050 осветителни тела.
Очакваният резултат е потреблението на ток да бъде понижено с над 80 %. В плана е заложено, с изключение на монтирането на нови светодиодни крушки, и създаване на система за надзор и мониторинг и в последния стадий - произвеждане на еленергия от фотоволтаици.
Сметката за ток за улично осветяване през декември 2020 година е била 123 000 лв., а за същия месец предходната година тя скача до 322 000 лв., отбелязва кметът. Засега не се планува да бъде въведен режим на уличното осветяване.

Община Пазарджик

подхваща енергоефективни ограничения, с цел да не допусне режим на тока, оповестяват от локалната власт.

В Пазарджик половината улично осветяване към този момент е енергоспестяващо, а през тази седмица ще бъде оповестена социална поръчка и за останалите осветителни тела. Ще се търси сътрудник, който да смени за своя сметка към 3500 улични лампи, като инвестицията ще е близо 1.5 млн. лв., изяснява кметът Тодор Попов. Очаква се от икономията на ел.енергия за идващите пет години, общината ще успее да покрие този разход. Започва и проучване в обитаемоте места от общината, в детските градини и учебните заведения, с цел да може до края на годината всички енергоемки осветителни тела да бъдат сменени.
През декември 2020 година общината е са платила 219 829 лв. за електрическа енергия, а за декември предходната година сумата е 692 780 лв.. Според  Попов сега общините са останали без поддръжка, защото сумата от 90 лева без Данък добавена стойност за мегаватчас е незадоволителна да покрие разноските.
Прогнозата на Тодор Попов е, даже да има спад в цената на ел.енергията, тя няма да се върне на равнищата от преди нарастването. А съгласно него един от методите за превъзмогване на казуса е възобновяване на стратегиите за енергийна успеваемост на постройките.

Община Пловдив

трансформира времевия интервал на работа на уличното осветяване, оповестиха от кметството.

Една трета от 30-те хиляди осветителни тела по улиците и публичните пространства към този момент са с сменени енергоспестяващи лампи. Благодарение на тях месечното ползване е по-ниско. „ Въпреки това сметката на Община Пловдив в съпоставяне със същия интервал предходната година е увеличена поради по-високата цена на тока ”, показва заместник-кметът Тодор Чонов.

В момента върви подмяната на уличното осветяване с ново в още два региона по извоюван план по стратегия „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “ на стойност 1 126 999.69 лева, прецизират от общината.

Ще бъдат сменени 1913 осветителни тела със модерни LED такива и ще се построи система за автоматизирано ръководство и надзор. А по този метод общината ще понижи излъчванията на CO2, енергийното ползване, като по едно и също време с това ще усъвършенства осветеността на обществените пространства.

 

Общините да заплащат сметките като битови консуматори

Вариант за справяне с рецесията поради високите цени на електрическата енергия е общините да заплащат сметките като битови консуматори, безапелационен е кметът на Велико Търново  Даниел Панов. Предложението се е обсъждало и от други кметове на общини и следва да бъде изпратено до Министерството на финансите.
Идеята е това да обхване общинските обществени, болнични, просветителни и други структури, без администрацията. Панов акцентира, че се плануват срещи и с електроразпределителните сдружения.
Във Велико Търново се планува промяна на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи в кварталите на града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР