Драмата с ваксината на АстраЗенеса продължава. Европейската агенция по лекарствата

...
Драмата с ваксината на АстраЗенеса продължава. Европейската агенция по лекарствата
Коментари Харесай

Експерт успокоява за АстраЗенека

Драмата с имунизацията на АстраЗенеса продължава. Европейската организация по медикаментите откри връзка сред препарата и образуването на тромби. България не спря препарата, само че здравните управляващи предложиха той да се слага с нараснало внимание на дами под 60 години.

На този стадий не бих сложил под подозрение имунизацията на „ АстраЗенека “. Рискът от тромбоза е извънредно необичаен, разяснява за бТВ епидемиологът Петър Марков.

„ Става въпрос за един нежелателен резултат, който е извънредно необичаен. Рискът от гибел при него е 1 на 1 млн. получили имунизацията. Рискът от гибел при ковид при заразяване е 1 на 200 “, направи съпоставяне той.

Въпреки това Марков изясни, че връзката към този момент е приета и се взима поради при имунизационната политика на всяка страна. Ето за какво от през вчерашния ден Англия реши да не ползва имунизацията на хора под 30-годишна възраст.

„ Хората имат малко несъизмерим метод при оценка на риска. Тъй като за този непряк резултат се приказва доста, това би могло да уплаши хората. Рискът в България сега да се заразим е извънредно висок и постоянно би трябвало да се има това поради “, сподели епидемиологът.

Той счита, че последователно ще се върви към използване на имунизацията единствено при малко по-високи възрастови групи и може би при мъже. По думите му не е ненадейно, че хората се заразяват с ковид и след втората доза. Това, от което имунизациите защищават, е тежко протичане на заболяването и гибел, посочи Петър Марков.

„ Ефективността на имунизациите след първа доза е много висока. Това изключително важи за препаратите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ – над 92%. Ефективността на имунизацията на „ АстраЗенека “ след първа доза е над 76%, което е също висок % “, посочи епидемиологът.

Относно румънския вариант, който бе открит в северната ни съседка, Марков изясни, че става въпрос за вид на ковид, който е прочут още от февруари във Англия.

„ Особеното при него е, че има характерностите на така наречен английски вид, който го прави по-високо инфектиран и малко по-високо патологичен. Новото е, че при този вид има разновидност, която е присъща за разновидността от Южна Африка. Тя се свързва с някаква степен на отбягване на имунния отговор както от имунизацията, по този начин и от естествено превозване на инфекцията. Това прави този вид стеснителен, тъй като съчетава по-висока степен на инфекциозност и някаква степен на отбягване на имунитета “, изясни Петър Марков.

По думите му за благополучие този вид не е доста необятно публикуван даже във Англия.

„ Мисля, че става въпрос за една единствена проба, открита в Румъния “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР