Драмата с така наречената улична регулация видя своята развръзка. Констиуционният

...
Драмата с така наречената улична регулация видя своята развръзка. Констиуционният
Коментари Харесай

Окончателно: Нови сгради може да се строят и без предварително да има наличие на улици

Драмата с по този начин наречената " улична регулация " видя своята развръзка. Констиуционният съд (КС) излезе с решение по влязлата в действие корекция в Закона за устройство на територията (ЗУТ) придобила популярност като поправката " Здравков - Фандъкова ". Въпросната корекция не разрешава новото строителство до момента в който обищината не придобие цялата благосъстоятелност върху терените през, които минава дадена улица по устройствения проект на обитаемото място. Сега, както и още един текст.

Първата оповестена за противоконституционна наредба от Закон за устройство на територията – член 148, алинея 16, вкара ново условие, с цел да бъде издадено позволение за градеж – да има прибавен обстоен организационен проект (ПУП) за улицата, на която ще се построява нов обект. Какво значи да има прибавен Подробен устройствен план за регулацията дефинира §22 от заключителните разпореждания на Закон за устройство на територията и той планува, че подобен е налице, в случай че на притежателите на парцели, които са планувани за улици, са платени компенсациите за отчуждаването им или най-малко са подписани дефинитивни контракти за прехвърлянето. Т.е. общината към този момент би трябвало да е притежател на всички елементи от имоти, които са планувани за построяването на улица и едвам когато това е реалност, човек ще може да получи позволение за градеж в личния му парцел.
 Парламентът отхвърли още едно президентско несъгласие - този път за Закон за устройство на територията Парламентът отхвърли още едно президентско несъгласие - този път за Закон за устройство на територията
Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху разпореждания от Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Промените в Закон за устройство на територията б...

В член 178, алинея 3, т. 5 Закон за устройство на територията, който Конституционен съд също анулира, беше планувано, че градежите не се вкарват в употреба, в случай че " не са изпълнени мероприятията по създаване на улици, пътища или алеи, свързващи обекта с уличната или пътната мрежа и осигуряващи естествен достъп до съответния поземлен/урегулиран аграрен парцел ".

Според мненията на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, които бяха поискани от Конституционния съд, с тази корекция на процедура се вкарва строителна възбрана. Когато беше прокарана в Народното събрание поправката, скритата цел беше Столична община да си реши казуса с отчуждителните процедури, само че по този начин сложи съществени спънки пред строителната активност във всички останали общини в страната. Това е и една от индиректните косвени аргументи за повишаването на парцелите.

В Столична община няма оповестени периоди или проекти за отчуждителни процедури за пътища, заради което не е ясно по кое време в даден квартал, най-много новите, ще се прокарат улиците избрани по устройствения проект. За да изпълнят плановете си, вложителите се принудиха да изкупуват терените и да ги подаряват на общината. Тези спомагателни разноски след това се калкулират в цената на новите жилища.

Според неофициална информация, основният проектант на София Здравко Здравков е мощно обезпокоен имиджово поради целия ход на събитията. На всичкото от горната страна служебният районен министър Виолета Комитова е заложила в нови промени в Закон за устройство на територията точно премахването на поправката " Фандъкова - Здравков " във връзка с уличната регулация.
 Национален статистически институт: София и Пловдив са с най-вече разрешителни за градеж на нови жилищни здания Национален статистически институт: София и Пловдив са с най-вече разрешителни за градеж на нови жилищни здания
През третото тримесечие на 2021 година локалните администрации са издали разрешителни за градеж на 1 846 жилищни здания с 8 877 жилища в тях...

Автор: Добринка Златкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР