ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ депозираха промени в НК и Закона

...
ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ депозираха промени в НК и Закона
Коментари Харесай

След ход на Пеевски! По-тежки наказания и без измъкване за насилниците

Движение за права и свободи, ГЕРБ и ПП-ДБ подадоха промени в Наказателен кодекс и Закона за отбрана от домашно принуждение
По-тежки санкции за насилниците и унищожаване на опцията да се измъкнат с пробация плануват промени в два закона, импортирани в понеделник от депутатите от Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Измененията са в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашно принуждение, а мотивът за тях е зверството против 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която беше обезобразена с десетки порязвания от макетен нож и остригана с машинка до голо от 26-годишния си някогашен другар Георги Николаев.

-->
В резултат на садистичната „ наказателна акция “ девойката има 400 шева по главата и тялото и е в тежко физическо и психическо положение. В същото време самият нападател беше пуснат на независимост от второинстанционния съд в Стара Загора с претекста, че здравната експертиза е категоризирала вредите като „ лека телесна щета “.

Случилото се провокира остра социална реакция, вълна на митинги с претенции за отмъщение против насилниците и правдивост за жертвите им и докара и до оставка на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора и лекаря, направил здравната експертиза. В същото време сподели и следващите празнини в законодателството, които импортираните в този момент промени целят да преодолеят.



Така единият законопроект за промени е в Наказателния кодекс, като с него се завишават наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета. Според препоръчаното изменение нанасянето на междинна телесна щета към този момент ще се санкционира с до 8 години затвор, а не както е сега – до 6 години зад решетките. Леката телесна щета също ще се санкционира оттук нататък единствено със затвор. Към момента, в сегашния Наказателен кодекс, е планувано наказване за нанасянето на такава от пробация или отнемане от независимост до 6 месеца. С предлаганите промени

опцията за пробация отпада, а глобата да е до 2 години зад решетките.

Предлаганото изменение в Закона за отбрана от домашното принуждение пък уголемява кръга от лица, които ще могат да се употребяват от закрилата му, като текстовете към този момент ще се отнасят и до жертви на насилници, с които са били в интимни връзки, само че без да са живели дружно. Именно подобен е казусът със зверското посягане против Дебора. Досега законът предвиждаше протекция при положение на принуждение от съпрузи или от сътрудници при фактическо фамилно общуване. Въвежда се и още едно изменение – отбрана ще може да търси и всяко лице, „ което е родственик по права или по съребрена линия до четвърта степен в това число, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка “.

„ През последните дни българското общество за следващ път бе скандализирано от нечовешко и жестоко, осъществено с особена свирепост принуждение върху личността на млада жена, обезобразена по нечовечен метод от жесток садист. Последните години похищения като това зачестиха и се отличават със своята неучтивост, свирепост и садизъм. Наред с този случай през седмицата се случиха още няколко сходни похищения.

Водени от дълга си пред обществото да предложим промени,

които да намерят съответен отговор на тези зверства, предлагаме нарастване на наказването за лека и междинна телесна щета. Считаме, че по този метод ще се основат нужните предпоставки и законодателство за налагане на по-сурови санкции за реализиране на генералната рекламация на закона “, стимулират предлаганите промени вносителите им. Те са подписани от 8 представители на трите групи – Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Деница Сачева от ГЕРБ, Кирил Петков и Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Делян Пеевски, Хамид Хамид и Ертен Анисова от Движение за права и свободи. Само ден преди промените единият от вносителите –

Делян Пеевски сезира Инспектората на Висш съдебен съвет

С искане да се извърши цялостна и задълбочена инспекция на дейностите на правосъдния състав, гледал мярката за неотклонение против насилника на Дебора – 26-годишния Георги Николаев. На брифинг в понеделник, докладчикът по делото – арбитър Татяна Гьонева Коева и ръководителят на състава Тоньо Тонев оправдаха решението си да пуснат индивида, обезобразил 18-годишното момиче с показаната здравна експертиза, която определила нанесените вреди като „ леки “.

Депутатът от Движение за права и свободи обаче акцентира, че „ дейностите на съответни магистрати – в случай, че жертвата на закононарушението е обезобразена и е в сериозно положение пораждат извънредно доста въпроси, в това число по отношение на основанията на съда за квалификацията на осъщественото действие като лека телесна щета “. Той бе безапелационен, че е безусловно неприемливо сходно безчовечие да се случва в цивилизована европейска страна и настоя за цялостна и задълбочена инспекция на дейностите на правосъдния състав. Както и при положение, че тя откри осъществени нарушавания, Инспекторатът към Висш съдебен съвет да извърши законовите си пълномощия и до потърси отговорност от нарушителите.

Самият Пеевски сезира Инспектората, откакто в продължение на дни контролното звено по този начин и не се самосезира макар разкритията и на роднините на жертвата, и на медиите за юридическите безумия към случая.

Всъщност това надалеч не е първият път, в който се повдига

въпросът за пълномощията и степента на надзор, оказван от Инспектората на Висш съдебен съвет

Той е бил обсъждан през годините голям брой пъти, като се е стигало до разногласия дали въобще звеното може да оказва ефикасен надзор върху дейностите на магистратите поради полемиките дали може да гледа всъщност дейностите на съдиите и прокурорите по делата поради независимостта и функционалния им имунитет. В резултат на това остава чувството, че звеното, което би трябвало да дава отговор за професионалния интегритет и спазването на етичните правила и правилото на господство на закона от страна на магистратите, в действителност извършва функционалностите си единствено про форма.

Впрочем точно Пеевски бе и първият политик, който при стартирането на дебата за измененията в Конституцията акцентира, че би трябвало да се прегледат и ролята и функционалностите на Инспектората на Висш съдебен съвет, като уточни, че не може фокусът да е единствено върху прокуратурата и основния прокурор и въпреки те в действителност да би трябвало да бъдат реформирани, то същото би трябвало да се направи и при останалите звена от правосъдната система. За да спре чувството измежду българските жители за безвластие и липса на надзор и да се възвърне върховенството на закона.

Реално предлаганите сега промени в Наказателен кодекс и Закона за отбрана от домашно принуждение, чийто предни кръпки в действителност одеве бяха обнародвани в Държавен вестник, са стъпка в вярната посока, само че не и крайното решение. Защото, до момента в който не се усъвършенства и контролът над законността и спазването на нормативната уредба на страната от страна на всички – включително и на магистратите, чувството за безвластие ще продължи да битува. А това не става единствено с шевове по актуалното законодателство, а с всеобхватна промяна.

Парламентът прекъсва ваканцията, гледа промените на изключително съвещание

Зверството против 18-годишната Дебора и публичното неодобрение против зачестилите сходни похищения и дейностите на магистратите, пуснали насилника на независимост, най-вероятно ще доведат до спиране на парламентарната почивка. Очаква се правната комисия към Народно събрание да разиска импортираните през днешния ден планове за промени в Наказателен кодекс и Закона за отбрана от домашно принуждение на изключително съвещание в четвъртък, а по-късно те да бъдат дискутирани и на изключително съвещание на Народното събрание в понеделник.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР