ДПС е единствената партия, която се срещна с аграрния бранш

...
ДПС е единствената партия, която се срещна с аграрния бранш
Коментари Харесай

Ализан Яхова: Нужен е диалог между държавата и земеделците

Движение за права и свободи е единствената партия, която се срещна с аграрния отрасъл в най-тежкия им интервал,казва депутатът Ализан Яхова в изявление за в. " Стандарт " Ставките по Стратегическият проект би трябвало да се прегледат, в случай че е належащо да се създаде нова методика по типове животни и култури В стратегическият проект преимущество се дава на по-малките стопанства и на младите фермери Очаква ни нов модел на осъществяване на националния проект Производителите би трябвало да са оптимално осведомени, с цел да получат дотации по всички вероятни интервенции Една трета от бюджета на Европейски Съюз за идващите 5 години ще е за Общата селскостопанска политика
- Г-жо Яхова, остава тъкмо един месец до 1 януари 2023 година, когато ще стартира използването на новата ОСП на Европейски Съюз. Готово ли е българското земеделие за това предизвикателство?

- В началото на 2023 година влиза в действие новата селскостопанска политика на Европейски Съюз за интервала до 2027 година Това е най-голямата промяна на ОСП през последните 30 години. Основната цел си остава поддръжка на европейските фермери за производството на селскостопански хранителни артикули, само че това би трябвало да става по по-екологичен метод.
-->
За значимостта на ОСП приказва нейният бюджет за идния пет годишен интервал – 386,6 милиарда евро, което е една трета от общия бюджет на Съюза. Като 40% от тези средства ще бъдат ориентирани за подкрепяне на дейности в региона на околната среда и климата в сходство с задачите на Европейския зелен пакт. Тук не мога да не загатна, че зелената стопанска система, чистата храна, чистата сила, които през днешния ден са цели на Европейски Съюз, от 2016 година са измежду главните цели на Програмата за ускорено икономическо развиване на Движение за права и свободи.

Новата селскостопанска политика има един нов, доста значителен детайл - това са стратегическите проекти. България има направен Стратегически проект, като до 20 дни се чака неговото дефинитивно утвърждение. Този стратегически проект ще бъде приносът на нашата страна към реализиране на задачите на Европейски Съюз. От тук нататък всеки един аграрни производител би трябвало да бъде оптимално осведомен и квалифициран, с цел да може в най-пълна степен да получи финансово подкрепяне по всички вероятни интервенции.

- За да може България да ползва Стратегическия проект, до края на 2022 година би трябвало да бъде в действие националното законодателство. До къде е подготовката на нормативната база?

- След 1-ви януари ни чака един нов модел на осъществяване на Стратегическия проект. На първо място, отговорността на България като страна членка към този момент е доста по-голяма. Ако до края на 2022 година използването на настоящата към момента ПРСР 2014-2020 година и подпомагането по първи дирек, е нормативно уредено посредством регламенти, които имат директно деяние на територията на Европейски Съюз, то към този момент субсидиарността изисква страната ни посредством национална правна рамка да обезпечи отбрана на финансовите ползи на Съюза, като вкара системи за мониторинг и надзор, да постанова наказания. Това постанова в доста къси периоди би трябвало да бъде признато национално законодателство, което да уреди подпомагането по ОСП.

В момента, в Народното събрание следва приемане на второ четене на измененията в Закона за подкрепяне на земеделските производители. Това ще обезпечи както правната рамка, по този начин и законови делегации за подготовка на подзаконовите нормативни актове, нужни за използване на селскостопанската политика от началото на идната година, на първо място на интервенциите под формата на директни заплащания и еко-схемите за акцията 2023 година

- Какви са предстоящите промени за агросектора?

 - Ще бъде дадена по-голяма независимост, само че и по-голяма отговорност на държавата-членка. Акцентът е върху резултатите и осъществяването. Още при правенето на стратегическия проект, страната ни е определила целевите стойности, свързани с реализиране на задачите на ОСП, които би трябвало да рапортува годишно или това е учреден на качеството на осъществяване метод. Ако досега Европейска комисия е проверявала по какъв начин са изразходвани средствата за директни заплащания, в този момент към този момент ще се следи и какви резултати са реализирани с тези заплащания. На Комисията ще се дава информация на равнище стопанство – какво е получено като директни заплащания, еко-схеми, обвързана поддръжка, секторни интервенции и за развиване на селските региони. Показателите ще бъдат следени посредством годишни отчети за качество на осъществяването и двугодишен обзор на осъществяването на стратегическите проекти по ОСП, с цел да се оцени напредъкът на страните от Европейски Съюз във връзка с постигането на техните цели и задачите на ОСП.

- Коя е мощната страна на българския стратегически проект?

- За разлика от предходния програмен интервал, в този момент стратегическият проект съчетава директните заплащания, или така наречен Първи дирек, секторните интервенции и развиването на селските региони. Смятам, че това е един добре уравновесен проект. 54,5% от бюджета са отделени за подкрепяне на приходите на земеделските производители. Това са близо 4,4 милиарда евро за интервала 2023-2027 година Вече наложителна причина за приемане на подкрепяне е използването на така наречен конвенционалност.

Тук доста блестящо личи „ зелената архитектура “ на селскостопанската политика и по-голямата еластичност, която обезпечава на фермерите правила, съгласно локалните условия и потребности. Предимство се дава на по-малките стопанства и на младите фермери. Нов детайл са еко-схемите, за които са отделени 25% от бюджета за директни заплащания. Това са заплащания за изпълнени зелени практики, доброволни за фермерите, само че наложителни за страната. Еко-схемите могат да бъдат комбинирани по сред си.

Със 131 млн. евро от Европейския фонд за гарантиране на земеделието ще се финансират секторните интервенции за секторите плодовете и зеленчуците, виното, пчелните артикули и млякото и млечните артикули също способстват за реализиране на задачите на ОСП. За развиване на селските региони са планувани 3,5 милиарда евро. Запазени са обвързаната поддръжка и преходната национална помощ.

- Последните седмици браншови организации от бранш „ Плодове и зеленчуци “ и бранш „ Животновъдство “ желаят отдръпване на изпратения в Брюксел стратегически проект, корекции на проекта и отсрочване на неговото използване с една година. Има закани и за митинги. Какво следва, в случай че оттеглим стратегическия проект?  

- Напрежението е подбудено от противоречие с избраните ставки по интервенциите за обвързана поддръжка. Както към този момент споделих, Стратегическият проект е пред утвърждение, и прекъсването на този развой сега ще сложи под сериозен риск изплащането на директни заплащания, които за 2023 година са в размер на 1,6 милиарда лева

И още нещо – бюджетът на проекта е явен и избраните ставки са оптималните за обвързана поддръжка при този бюджет. Изменение на проекта е допустимо, само че покачване на ставките може да се реализира единствено в границите на бюджета за обвързана поддръжка, който е в размер на 13% от директните заплащания.

Схемите за обвързано подкрепяне са деветнадесет, и възможна смяна може да засегне други браншове и подсектори, които също са в обсега на обвързаната поддръжка. Т.е. настояването за изменение би трябвало да е обосновано. Ако предлагането за нови ставки бъде изпратено през месец януари, Европейска комисия би одобрила това искане до 3 месеца, като изменението влиза в действие след неговото утвърждение, т.е. смяната няма да бъде реалност преди 1-ви март, когато започва акцията по директни заплащания 2023 година Мисля, че в този момент е належащо усмиряване на тона и на пристрастеностите, да се ускори разговора по тематиката сред министерството и аграрния отрасъл, нещо, което очевидно не е направено по време на подготовката на стратегическия проект, и повече гласност.

Ставките би трябвало да се прегледат, в случай че е належащо да се създаде нова методика по типове животни и култури, публично разискване, и по-късно вероятно внасяне на изменение на СПРЗСР.

Тук желая да отбележа, че Движение за права и свободи е единствената партия, която се срещна с представители на бранш „ Земеделие “ в най-тежкия интервал за българското селско стопанство, с пакет от антикризисни ограничения за превъзмогване на последствията от КОВИД пандемията и военните дейности в Украйна. Тогава по предложение на ПГ на Движение за права и свободи, при актуализацията на държавния бюджет бяха обезпечени спомагателни 300 млн. лева за покриване на загубите на земеделските производители в резултат на увеличените индустриални разноски в секторите „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “.

В този миг, когато е извънредно значимо гарантирането на продоволствената сигурност, допустимо решение е използване на Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна, и спомагателна поддръжка за компенсиране на ставките, със средства от националния бюджет.

На равнище Европейски Съюз към този момент се заприказва за преразглеждане на Многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година и промяна на избраните тавани, като се вземе поради дълготрайните последствия от войната в Украйна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР