Дотук са заведени повече от 600 дела за колаборационизъм. Всеки

...
Дотук са заведени повече от 600 дела за колаборационизъм. Всеки
Коментари Харесай

Съглашателство с руснаците: украинците, помагали на агресора

Дотук са заведени повече от 600 каузи за колаборационизъм. Всеки ден се оповестява за нови и нови арести на локални хора, заподозрени в колаборационизъм с в врага. Сред тях са хора от локалната администрация, учебните заведения, предприятията. Заместник-началникът на регионалната полиция Александър Кобилев разкрива детайлности пред Дъждовни води: 

Хората от кои сфери са били най-склонни да сътрудничат с окупационните сили съгласно вашите наблюдения?

Александър Кобилев: Хората от локалната администрация и тези от сферата на образованието.

Какви са критериите за завеждане на дело при колаборационизъм в областта на образованието?

А.К.: Най-важният аршин е обвързван с смяната от страната окупатор на просветителния развой на украинска територия. В учебните заведения, в които съветските окупатори, благодарение на локални колаборационисти, са внесли учебници от страната агресор, а личният състав е бил преквалифициран да работи по съветските просветителни стандарти. Там ръководителите са провеждали събрания на родителите на учениците, по време на които са разпространявали окупацията и са приемали документи за просветителни институции, основани от окупационните управляващи.

А кой тъкмо от работещите в просветителната сфера може да бъде обвинен за колаборационизъм?

А.К.: Директорите, тъй като те са длъжностните лица. Когато идват окупаторите, те желаят да вкарат в учебните заведения своята просветителна стратегия. Някои шефове се съгласяват с тях и вкарват в действие новата стратегия. Така стартира да се учи по съветската стратегия. Учителите са уволнени от украинските учебни заведения и са взети на работа в нов орган, основан от окупационните управляващи. Когато преподавател е насърчавал окупационните управляващи, също може да има детайли на закононарушение по член за съдействие с врага.

А в случай че учителят не е пропагандирал съветските тези, а единствено е работил съгласно тяхната образователна стратегия?

А.К.: Ще се направи правна оценка на дейностите на всеки преподавател. Въпросът за учителите, които са били привлечени на страната на окупаторите, ще се преглежда единствено при осъществяване на агитация в уроците. Как може това да се откри сигурно? Ще би трябвало да се работи с децата, които са посещавали уроците след 1 септември.

Февруари 2023: Александър Кобилев в Купянск, район ХарковСнимка: Hanna Sokolova/DW

Ами преподаването на съветски език, което окупационните управляващи трансформират в наложителен предмет, вместо свободно избираемия непознат език? 

А.К.: Руският език на всички места си е съветски език. В същото време внедряването на нова, пренаписана история обаче ще се приема за колаборационистка активност.

Приема ли се за колаборационизъм, в случай че учителите са посещавали курсове за преквалификация в Русия?

А.К.: Това е значима част от внедряването на просветителните стандарти на Руската федерация тук. Така че - да.

А в случай че са били принудени?

А.К.: Защо не са напуснали? Всички, които са заемали длъжности в държавната администрация, органите на реда, учебните заведения - те са правили всичко непринудено. Все още не съм срещал някой, който наложително да е бил назначен.

А има ли съмнения към лекари?

А.К.: Не. Лекарите са предпазени съгласно интернационалното филантропично право. Това е тяхно обвързване - да оказват помощ на хората. Дори по време на окупация те са длъжни да избавят животи. Нямаме и информация за апели за съдействие с врага от лекари.

Февруари 2023: болница в КупянскСнимка: Hanna Sokolova/DW

Счита ли се за колаборационизъм приемането на съветски заплати от служащите в комуналните услуги?

А.К.: Самият факт, че са получавали възнаграждение, не се смята за акт на съдействие. Но би трябвало да се вземе поради каква тъкмо работа е правило лицето.

Смятат ли се за колаборационисти държавните служители? Например такива, които просто са траяли да вървят на работа в градската администрация?

А.К.: Трябва да се проверява всеки случай. По принцип може в дейностите на индивида да се открият престъпления. Но нанесли ли са тези дейности съществени вреди? Имало ли е рискови последици за обществото? Не всеки би трябвало да носи наказателна отговорност за това. Така бихме стигнали до абсурда всеки, който е останал тук по време на окупацията, да се смята за колаборационист. Ако е ходил в магазина, купувал си е бонбони - финансирал е окупаторите ли?

А в кои случаи дейностите на елементарните поданици могат да се одобряват за съдействие с окупаторите?

А.К.: Има случаи, когато са издавани на руснаците къде живеят украинците, които оказват помощ на въоръжените ни сили. Руснаците ги арестували и разпитвали. Колаборационист ли е оня, който е издал местонахождението на сътрудника на украинските военни? Да. И моето семейство попадна в тази обстановка. Окупаторите бяха получили информация, че мой родственик, който има 5 деца, сътрудничи на украинските управляващи. Руските бойци го водиха, държаха го в плен и го разпитваха.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР