Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са

...
Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са
Коментари Харесай

Програмата "За жените в науката" отличи три българки с награди по 5000 евро

Доц. Ина Анева, доктор Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия " За дамите в науката " за България. Тя е в размер по 5000 евро и се дава на наградените в поддръжка на тяхната научноизследователска кариера, с цел да осъществят своите научни хрумвания. Началото на програмата в България е през 2010 година в партньорство сред СУ " Св. Климент Охридски ", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и " L`Oreal България ".
Наградените
Нина Стоянова-Нанкова получава премията за план, фокусиран върху обичайното тайванско растение Graptopetalum paraguayense и неговите евентуални лечебни свойства против човешки коронавируси. Интересът на учените към него е провокиран от ниските равнища на заболели и смъртност от коронавирус, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. В основата на изследването е догатката, че точно това растение, което тайванците ежедневно употребяват, е повода за по-високите равнища на имунитет на локалното население. Нина Стоянова-Нанкова е помощник в Института по обща и неорганична химия към Българска академия на науките и е част от лаборатория " Теоретична и изчислителна химия ".

Д-р Мария Калапсъзова е втората стипендиантка по програмата " За дамите в науката " тази година. Тя е основен помощник в Института по обща и неорганична химия към Българска академия на науките, откакто е приключила висшето си обучение в ХТМУ - София. Научната ѝ кариера включва специализации във водещи международни проучвателен организации в региона на електрохимията и енергийните системи, тя е и деен член на интернационалната мрежа на младите химици. Проектът, с който завоюва премията, е ориентиран върху създаване на по-ефективни и евтини материали за предпазване на зелена сила и целят изобретяването на новаторски натриево-йонни акумулатори. Изследванията на Мария Калапсъзова попадат в една от най-бързо разрастващите се през днешния ден области - възобновимата сила, която е измежду целите на Европейския зелен пакт.

Третото отличие по програмата " За дамите в науката " за 2021 година е за Ина Анева - доцент в секция " Приложна ботаника " на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания на Българска академия на науките и теоретичен секретар на институцията. За относително късата ѝ научна кариера (10 години) тя взема интензивно присъединяване в осъществяването на 37 научни плана, на 8 от които е началник. Проектът, с който Ина Анева печели премията, е фокусиран върху изследване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай във връзка с невродегенеративни болести като Алцхаймер, Паркинсон, деменция.
Реклама За самодейността
Международната самодейност " За дамите в науката " на L`Oreal и UNESCO се организира от 1998 година и отличава научните достижения на млади изследователки. Програмата връчва световни награди " За дамите в науката ", интернационалните стипендии, а също и национални и районни стипендии. От основаването й до момента тя е подкрепила над 3600 дами учени в над 110 страни, като пет от отличените по-късно стават носителки и на Нобелова премия за просвета.

" За дамите в науката " към момента е единствената по рода си световна стратегия, която се бори за тъждество сред половете в науката (прогнозата е, че през 2030 година дамите ще съставляват едвам 33.3% от откривателите в международен мащаб).

Националната стипендиантска стратегия е част от световната стратегия на L`Oréal-ЮНЕСКО " За дамите в науката ", основана, с цел да отличава и поддържа дамите, чиито достижения способстват за развиването на науката, както и с цел да обезпечи тласък и поддръжка на обещаващи млади дами учени със значими проучвателен планове.

В България за 11 години, откогато работи, програмата е отличила 30 дами с общ награден фонд 150 хиляди евро.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР