Доц. д-р Минчо НАЙДЕНОВВ навечерието сме на 50-ия редовен конгрес

...
Доц. д-р Минчо НАЙДЕНОВВ навечерието сме на 50-ия редовен конгрес
Коментари Харесай

Форумът на БСП - надежди и оптимизъм

Доц. доктор Минчо НАЙДЕНОВ

В навечерието сме на 50-ия постоянен конгрес на Българската социалистическа партия. Нейните висши конгреси постоянно се чакат от обществеността в страната освен с емфатичен интерес, само че и с вяра за нещо ново, градивно и съзидателно, тъй като Българска социалистическа партия несъмнено е значим фактор в обществено-политическия живот у нас. Хиляди социалисти, симпатизанти, последователи и безпартийни жители са уверени, че 50-ият конгрес ще бъде освен юбилеен по своята номерация, само че и с решенията си ще засилва партията в битката за превъзмогване на тоталната рецесия, в която в този момент се намира България. За да бъде тази борба настъпателна и резултатна, съгласно мен партията на българските социалисти се нуждае от обогатяване на личната си политическа визия.

За какво съответно става дума

На първо място Българска социалистическа партия би трябвало още по-ясно, още по-точно да се изяви като партия на социалистическия блян. Днес живеем в изискванията на капиталистическо общество и точно този факт властно постанова да се издигне още по-високо знамето на социалистическата концепция. В зората на основаването на партията преди съвсем 130 години тезата за обществена правдивост беше основното в нейната идеология. В днешните условия в работата на Българска социалистическа партия би трябвало още по-силно да се подчертава на справедливостта, хуманизма и солидарността. Социалистическият блян няма да се осъществя скоро, само че това не би трябвало да ни прави песимисти. Не може да се живее бе идеали, без фантазии. Необходимо е Българска социалистическа партия още по-ясно, още по-конкретно, още по-настъпателно да показва своята обществена същина, своите морални правила и визии за по-справедливо и по-демократично развиване на България. Нека всичко това да бъде още по-ярко и по-убедително както в работата на депутати на Българска социалистическа партия в Народното събрание, на съветниците на левицата в общинските препоръки, а също по този начин и в средствата за всеобща информация. Нека непрекъснато да се укрепва убеждението на българските жители, че политическите дейности на Българска социалистическа партия са ориентирани единствено към възстановяване живота на хората и укрепване на държавността.

На второ място е неотложно Българска социалистическа партия да се движи не след проблемите на страната, а да бъде пред тях, като търси и предлага непрекъснато пътища и способи за тяхното разрешаване.

Нека се формулират няколко ясни политики

на Българска социалистическа партия по значими проблеми, които имат световен темперамент за България, които се отнасят до всички нейни жители без оглед на възраст, пол, обществен статус, етнос, вяра и политическо користолюбие. Примерно това могат да бъдат:

- битка с бедността;

- възстановяване на здравеопазването;

- осъвременяване на образователното дело;

- запазване и излекуване на околната среда;

- образуване на родолюбие у младежите.

Сигурно биха могли да се набележат още проблеми с световно значение, само че по-важно е по тях Българска социалистическа партия да има точни и реалистични стратегии за смяна на статуквото. Защото бедният човек, който мисли единствено за физическото си оцеляване, не може да бъде родолюбец. Болните, които нямат опция да се лекуват или ги лекуват некачествено, не могат да бъдат потребни за страната. Учебните принадлежности, в които не участват Ботев, Левски и Вазов, не образуват родолюбци, а основават изселническа логика на психиката у младежите. Влошената екологична конюнктура, камарите от отпадъци ще ни тровят и разболяват, а заболели и слаби хора не могат да работят както за себе си, по този начин и за страната.

Ако Българска социалистическа партия е постоянно в курса на най-важните проблеми на страната, в случай че авангардно, непрекъснато и методично работи за тяхното решение - това ще е най-убедителният отзив, че тя е партия на трудовите хора, която се бори за всеки обособен човек и работи за мощна, обективна и демократична България.

И на трето място, само че не на последно по значимост, е въпросът за

фрагментите на партията

Във всички времена всяка нова концепция, всички опити за смяна се осъществят от готови, стойностни хора. Наличието на такива фрагменти в редовете на Българска социалистическа партия е изключително значимо в този момент, в изискванията на комплицирани, с огромна динамичност проблеми. Явно през днешния ден са ни нужни освен високообразовани фрагменти (БСП постоянно ги е имала), само че и такива, които са с нараснала социална сензитивност, които могат да виждат потребностите на обособения човек, само че и потребностите на съответната улица, квартал, регион, обитаемо място, село, град и да водят война за тяхното изменение към по-доброто.

Такъв фасон на работа дава благоприятни условия за действителна оценка на фрагментите, за тяхната подготовка, валидност и умеене да работят в сложни условия. Сега повече от всеки път са нужни партийни фрагменти освен с висок професионализъм, само че и с ясно изразено възприятие на дълг и почитание към хората. И още нещо е належащо - честност към социалистическата концепция. Колкото и да е неприятно, би трябвало да кажем с ръка на сърцето, че през годините значително социалисти напуснаха партията, а други с висок партиен сан станаха ренегати и в този момент служат на непознати политически ползи. Сигурно няма да е ненужно да въведем и да използваме в работата си критерия " политическа резистентност ", посредством който

не с красиви и гръмки думи

а с действителни каузи ще се прави оценка верността на всеки социалист, на всеки партиен деятел към Българска социалистическа партия и нейната политика, а също и другарството и честността един към различен и готовността да се зачитат разнообразни отзиви в разнообразната активност на партията.

Тези мисли ме вълнуват пред 50-ия конгрес на Българската социалистическа партия. Надявам се неговата работа и решения да дадат по-голяма убеденост на социалистите и българските жители, че България ще се промени. Иска ми се за повече българи Българска социалистическа партия да бъде партия на вярата измежду днешните бездуховност и хищничество, партия на справедливостта, на демокрацията и хуманизма, партия на оптимизма и бъдещето.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР