Доставките по тръбопроводи до Унгария, Словакия и Чехия ще бъде

...
Доставките по тръбопроводи до Унгария, Словакия и Чехия ще бъде
Коментари Харесай

ЕС се договори да спре 90% от вноса на руски петрол

Доставките по тръбопроводи до Унгария, Словакия и Чехия ще бъде глобени на по-късен стадий След новината за реализиране на договорката за петролно ембарго нефтът нарастна до съвсем 120 $ за барел Шестият пакет от наказания ще бъде финализиран на втория ден от срещата, 31 май
След за налагане на ембарго на вноса на съветски нефт по море от края на годината. Това е най-важната част от шестия пакет наказания, който Европейски Съюз приготвя против Русия след нахлуването й в Украйна. Предстои формалното решение дружно с детайлностите да бъде признато в сряда от посланиците на европейските страни в Брюксел, в това число какви ще бъдат обезщетенията за страните, снабдяващи се с нефт посредством танкери. След новината за реализиране на договорката за петролно ембарго нефтът нарастна до съвсем 120 $ за барел, което не се е случвало от края на март.

Русия е най-големият снабдител на нефт в Европа, осигурявайки малко над една четвърт от вноса на нефт в Европейски Съюз през 2020 година съгласно данни на статистическата работа Евростат. През същата година от общия експорт на недопечен нефт от 2.8 млн. барела дневно от Русия за Европа 0.7 млн. идват по водопровод, а останалите по море.

Реклама Какво е контрактувано
Според новия план на решенията на срещата на върха 27-те страни се съгласяват вносът на съветски нефт в страните от Европейски Съюз да бъде неразрешен, само че с краткотрайно изключение за недопечен нефт, доставян по водопровод.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше под напън да реализира съглашение, похвали водачите на конференцията си през нощта, че показаха " обединено обръщение " и реализираха " мощно решение ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че " съвсем 90% от вноса на нефт от Русия в Европейски Съюз ще спре до края на годината " (тъй като Германия и Полша дадоха обещание да отстранен напълно съветския нефт до края на годината), до момента в който Европейски Съюз ще " скоро се върне " към въпроса за останалите 10%. Българският министър председател Кирил Петков съобщи преди началото на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз, че единодушието за ембаргото ще " мине с избрани дерогации според от някои самостоятелни характерности и критерии, които държавите-членки може да имат ".
Реклама
Такъв е казусът с Унгария, която спъва процеса от седмици. Самият Орбан разгласява малко изказване във Фейсбук след срещата: " Постигнахме съглашение. Унгария е освободена от петролното ембарго! ". Макар някои страни да се противят на пособни реверанси към Унгария, дипломати признават, че страната е изправена пред проблеми със " сигурността на доставките ", защото няма морски пристанища - заради което не може да приема доставка на нефт с танкери - и тъй като употребява тръбопроводът " Дружба " за доставките си, който минава през Украйна и го прави уязвим за бойкот или вреди от войната.

В същото време, Германия и Полша непринудено са се съгласиха да спрат закупуване на съветски нефт до края на годината - на процедура прекратявайки доставките от северния сектор на газопровода " Дружба ", същият който употребява и Унгария.

Постигнатото съглашение за наказания визира приемането на нефт по море, като този по тръбопроводи, доставян до Унгария, Словакия и Чехия, ще бъде глобен на по-късен миг. Последните дни обаче други страни от Европейски Съюз показаха угриженост по отношение на резултата на деформиране на единния пазар, като се има поради, че някои ще се възползват от продължаващите доставки на съветски нефт. Според инфомарция на Reutres, техните опасения са взети поради и дипломати, както и министри ще търсят решение, което също по този начин да подсигурява лоялна конкуренция сред тези, които към момента получават съветски нефт, и тези, които са отрязани от доставките.

В същото време, даже с решение за ембарго, Русия продължава да доставя нефт по море. Потоците са пренасочени към Азия, защото европейските компании заобикалят съветския импорт. Но това оказва едва въздействие върху общото равнище на доставките на недопечен нефт, които се стабилизира на към 3.5 млн. барела дневно.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Предприемач 2 Строителство и парцели 3 Свят Реклама Шестият пакет
След кардиналното съглашение за петролно ембарго, срещата на водачите продължава и през днешния ден за отключване на останалата част от шестия пакет от наказания на Европейски Съюз. Шестият пакет планува изключване на най-голямата съветска банка - Сбербанк, от системата за банкови известия SWIFT, възбрана на съветските телевизионни оператори в Европейски Съюз и прибавяне на повече хора към листата, чиито активи са запорирани, в това число съветския православен водач патриарх Кирил, както и упрекнати в зверствата в Буча. Урсула фон дер Лайен означи, че новите наказания също ще забранят застраховането и презастраховането на съветски кораби от компании от Европейски Съюз.

В апела си към европейските водачи по време на срещата,украинският президент Владимир Зеленски не уточни обособени страни за техния опит в оказването на помощ на Киев, както направи предният път с Унгария. Но той се обърна към съвестта им, като означи, че 72 деца са починали през 52-те дни, откогато Европейски Съюз одобри последния си пакет от наказания против Русия. Зеленски също още веднъж прикани водачите да одобрят статут на претендент в Европейски Съюз за Украйна през юни, с аргумента, че " единствено разширението и укрепването на европейското единение може да предотврати повторението на това, което Европа претърпя на 24 февруари ".

Един сериозен резултат от срещата на върха ще бъде съглашение за пакет от заеми от Европейски Съюз на стойност 9 милиарда евро, с дребен съставен елемент от безплатни средства за покриване на част от лихвите, с цел да може Украйна да поддържа своето държавно управление и да заплаща заплати за към два месеца. Решение по какъв начин да се съберат парите ще бъде взето по-късно. Според плана за решения от срещата на високо ниво водачите също ще поддържат основаването на интернационален фонд за възобновяване на Украйна след войната, като детайлностите ще бъдат решени по-късно, и ще обиден правно тежкия въпрос за конфискуване на замразени съветски активи за тази цел.

Лидерите ще се ангажират да ускорят работата, с цел да оказват помощ на Украйна да изнесе зърното си посредством железопътет превоз и камиони, защото съветският флот блокира нормалните морски пътища.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Проектът демонстрира, че водачите ще проучат способи за ограничение на покачващите се цени на силата, в това число въвеждане на краткотрайни тавани на цените, за понижаване на бюрокрацията при въвеждането на възобновими източници на сила и да влагат в свързване на националните енергийни мрежи. От през днешния ден и Нидерландия е със спрени доставки на газ от Русия.

Като различен знак за това по какъв начин водачите на Европейски Съюз се борят да реализират съглашение за повече наказания, плануваната възбрана руснаците да получават парцели в Европейски Съюз е отпаднала, откакто Кипър възрази против това, споделя посланик от Европейски Съюз.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР