Доставките на газ до края на годината са обезпечени и

...
Доставките на газ до края на годината са обезпечени и
Коментари Харесай

Киро и Асен са безутешни! Министър на Радев разкри далаверите: Купуван е 30-40% по-скъп газ

Доставките на газ до края на годината са обезпечени и рецесия не се чака, това стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов в Народното събрание. Той бе изслушан от депутатите по отношение на доставките на газ в България от 27 април 2022 година до момента, за цените, контрагентите и тръжните процедури по предложение на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

„ От края на април до момента българският бизнес и потребителите са ощетени със стотици милиони. Защо вие през тези месеци от деня, в който сте министър до ден сегашен, не извадихте документите и не казахте дали е правилно. Газ се е купувал в нарушаване на закони с 30- 40% по-скъпо. Вашите търгове реализирах цени от минус 60 евро “, съобщи Делян Добрев

Благодарение на новото управление на „ Булгаргаз “ успяхме да овладеем цените, и за ноември те са доста по-ниски, сподели в отговор служебния министър.

Той добави, че на 29 април държавната компания е подписала контракт с „ Мет енерджи трейнинг “ за 930 мегаватчаса полутечен газ с доставка през май. Цената за тази доставка е с 30 % по-висока от контрактуваната с „ Газпром “ за същия месец.

Жечо Станков от ГЕРБ допусна, че енергийния министър ще сезира способените органи за установените нарушавания, като уточни че вредите са на стойност от 187 милиона лв. на месец. Росен Христов отговори, че към 200 милиона лв. са щели да са загубите и че цялата документи е предадена на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата, като към този момент имало инспекция.

Според министъра предходното държавно управление не е положило старания за обезпечаването на нов дълготраен контракт за доставка отвън количествата от Азербайджан. В допълнение на това краткосрочните контракти са подписвани в нарушаване на Закона за енергетиката.

Към края на ноември ще има информация по отношение на доставките на полутечен газ за 2023-а. В момента България купувала газ на половина по-евтино от борсовите цени, сподели още Христов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР