Доста езера на нашата планета носят името Lost (загубено“), но

...
Доста езера на нашата планета носят името Lost (загубено“), но
Коментари Харесай

Езерото, което изчезва всяко лято (ВИДЕО)


Доста езера на нашата планета носят името Lost („ изгубено “), само че единствено един водоем в щата Орегон в Съединени американски щати изцяло подхожда на това име. През пролетта това малко езеро изтича през дупка в земята, а с настъпването на студовете се връща.

Езерото Lost се намира на територията на естествения парк Mount Hood National Forest в Каскадните планини недалече от вулкана Джеферсън.

Релефът на тази околност се е формирал преди към 1000 години вследствие на вулканична интензивност.

При неравномерното изстиване на течащата от скатовете на вулкана лава тук са се появили необикновени тунели. Повърхностните пластове течна лава изстиват от контакта със студения въздух и образуват по този начин наречените лавови тръби.

В края на есента потоците вода стартират да запълват дребната котловина. Първоначално преваляванията се струпват в лавовата тръба. Когато тяхното количество надвиши нейната съдържимост, водата стартира да се натрупва на повърхността и нейното равнище от време на време доближава три метра.

Но с настъпването на пролетта и лятото постъпването на вода стопира и тогава водата се отдръпва в лавовата тръба, ситуирана на дъното на езерото. В най-сушавите години езерото изчезва изцяло, а на негово място се появява неголяма поляна.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР