Доскоро т.нар. металещи, т.е. плоски лещи съставени от наностълбчета, изглеждаха

...
Доскоро т.нар. металещи, т.е. плоски лещи съставени от наностълбчета, изглеждаха
Коментари Харесай

Дали металещите ще революционализират фотографията?



Доскоро така наречен металещи, т.е. плоски лещи формирани от наностълбчета, изглеждаха обещаващи за други сфери само че не и за фотографски цели. Те могат да са неведнъж по-тънки от обичайните си стъклени събратя, само че до до неотдавна можеха да работят единствено с избрани дължини на вълната (цветове).

Тази седмица обаче екип от Школата по инженерство и приложни науки към Харвардския университет оповестиха, че са съумели да основат първата металеща, можеща да концентрира целия забележим набор на светлината, при висока резолюция.

Прочетете още: Руските фотоапарати “Зенит ” ще се появят още веднъж на пазара

Това е огромен триумф за същия екип, който през февруари предходната година сътвори плоска леща, можеща да концентрира цветовете от синьо до зелено. Това също бе огромна стъпка напред, защото предходните разработки можеха да работят единствено с един цвят.

В обява в раздела за нанотехнологии на списанието Nature учените разказват леща, употребяваща масиви от нановлакна от титанов диоксид за отмерено фокусиране на разнообразни дължини на вълната и елиминиране на хроматичните аберации. С други думи, посредством наноструктурите си тя има капацитета да прави същото като стъклените детайли с друга дебелина в един обичаен обектив.

По думите на Федерико Капасо, създател на обявата, металещите са лесни за произвеждане и са ценово ефикасни. Следващата стъпка е да бъде направена по-голяма такава леща – с диаметър 1 см. Междувременно Харвардският университет към този момент е лицензирал софтуерен стартъп, т.е. продуктите въз основата на създаването може да се появят по-скоро от предстоящото.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР