Досегашният лидер на Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов

...
Досегашният лидер на Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов
Коментари Харесай

Атанас Атанасов очаквано беше преизбран за лидер на ДСБ

Досегашният водач на " Демократи за мощна България " (ДСБ) Атанас Атанасов ще продължи да оглавява партията още един мандат. Той беше избран отново за ръководител на групировката, която сега е част от ръководещата коалиция, на извършеното в събота в София националното заседание.

За кандидатурата му гласоподаваха 288 делегати от 490 души, присъстващи в залата. Значително по-малко - 199 гласа събра съперничката му и досегашна негова заместничка в партията Цецка Бачкова, която разгласи кандидатурата си седмица преди форума.

Малко преди този момент пък посочения за главен съперник на Атанасов - евродепутатът и някогашен водач на ДСБ Радан Кънев, който беше номиниран още веднъж за поста от част от локалните структури на партията, се отхвърли от конкуренцията. Той не участва на националното заседание, тъй като е под карантина, а вместо това изявление от негово име беше прочетено в залата.
Публично/непублично
Сблъсъкът за лидерския пост стана без наличие на публицисти в залата. При закрити порти се организира и политическата полемика сред делегатите. При неналичието на гласност не стана ясно какви са концепциите за бъдещето на партията на Цецка Бачкова. На влизане в залата тя съобщи пред публицисти, че дава обещание да работи за по-активно отстояване на десните политики, както и че ДСБ би трябвало да има по-активно наличие в политиката на младежи. " Надявам се на днешния конгрес да бъдат дадени всички отговори на въпросите, които вълнуват членовете на партията ", сподели Бачкова. По време на изявлението си пред делегатите, което беше обществено, Атанасов сподели, че ще приказва за " проблемите в ДСБ ", само че в закритата част на форума.
Цецка Бачкова загуби борбата за лидерския пост в ДСБ. Тя към този момент няма да е и зам-председател на партията Фотограф: Юлия Лазарова Реклама Кънев отхвърли да влезе в тясното управление
В прочетеното изявление пред делегатите някогашният водач на ДСБ Радан Кънев не взе страна в лидерския дуел сред Атанасов и Бачкова. В него Кънев съобщи, че е получил предложения и от двамата да се включи в екипа им, само че ги е отклонил. " Има доста хора, които заслужават да бъдат част от управлението и да ни дадат нова сила. Моето мнение е, че е значимо в екипа да бъдат оставени и свободни места, които да бъдат запълнени в околните месеци със знакови фигури на дясното пространство ", счита Кънев. Според устава на ДСБ ръководителят показва хората, които да влязат в управлението на партията. Това значи, че Кънев, който до момента беше зам.-председател на ДСБ няма да бъде част от управлението на групировката, само че ще остане в разширения му състав, тъй като е евродепутат.
Кой влиза в новото управление
От препоръчаните от Атанасов за членове на новото управление стана ясно, че през втория си мандат той ще има напълно нови заместници. Освен Радан Кънев, с постовете си се разделиха Цецка Бачкова и Димитър Сяров, който се смята за непосредствен до Кънев. На тяхно място зам.-председатели на ДСБ ще бъдат Кристина Петкова, която е ръководител на ДСБ-жени, и регионалните шефове на Велико Търново и Пловдив Людмила Илиева и Йордан Иванов.

Новото национално управление на ДСБ ще се състои от 12 души. Сред тях са регионалният шеф на Хасково Катя Панева и депутатите Зарко Маринов и Стоян Михалев. А след избора на водач и управление Атанасов прикани съпартийците си " да повдигнат единството като главен приоритет на партията ".
" Успяхме да съхраним синята концепция "
В отчета си пред делегатите Атанасов направи оценка на активността на ДСБ и обединяването " Демократична България " (ДБ), част от което е партията, уточни аргументите за загубата на гласове на последните парламентарни избори спрямо предходните, аргументира присъединяване на ДСБ и Демократична България в ръководещата коалиция дружно с Българска социалистическа партия и очерта целите пред партията за идващите години.
Реклама
Пред съпартийците си той уточни, че е поел поста на водач на ДСБ преди 5 година в тежък за партията интервал след поредност от неточности. " Беше ясно, че е пристигнал моментът посредством обединяване да се противопоставим на модела на ръководство на Борисов и тогава поех ангажимент да създадем опция на порочния корупционен модел на Борисов. Днес стоя пред вас с изпълнено заричане ", съобщи Атанасов. Като най-голямо достижение на партията той уточни това, че ДСБ са съумели да запазят " синята концепция ".

В речта си Атанасов обърна особено внимание на опитите по думите му на ГЕРБ " да си присвоят облика на десницата в България ". " Могат ли да бъдат десница тези, които възвърнаха най-страшните практики на тоталитарната страна. Десен ли е Бойко Борисов, който оправдава на няколко пъти Тодор Живков? ГЕРБ е партия на СИК, Маджо, Маргините, на Котараците и на всички, които грабеха и пълнеха тези прословути чекмеджета ", сподели още Атанасов.
На националното заседание на участва и един от учредителите на партията Екатерина Михайлова Фотограф: Юлия Лазарова " Демократична България е тим "
Той дефинира обединяването, в което взе участие ДСБ - " Демократична България " като " тим, който може да издържи всевъзможни разтърсвания ", а ДСБ като негов " идееен подстрекател " и " скрепителен детайл ".

" Нашето обединяване не трябва да бъде осмисляно като коалиция от партии и водачи. Истинската ни полезност е, че Демократична България е на първо място съюз на хора, които споделят общо схващане за света. Извървяхме дружно дълъг път и през днешния ден самоуверено мога да кажа, че нашите устои са постоянни. От тук нататък Демократична България би трябвало да доразвива и надгражда досегашния си модел, и да търси нови способи за консолидация ", сподели Атанасов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Свят 1 Свят 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Политика Реклама
Той уточни, че през предходната година обединяването е взело участие в три предизборни акции, а последната и за президентски избори, което е " тестване без аналог. " Резултатите през ноември донесоха разочарования.

" Причините за това бяха в нас и отвън нас. Външната причина беше, че се появи нов политически състезател, който стъпи на електоралния терен, който ние отвоювахме. " Продължаваме промяната " съумя там, където в лицето на нашите последователи ние не успяхме на два пъти - да осигурим развръзка на комплицираната политическа обстановка и да съставим държавно управление ", съобщи Атанасов. По думите му отливът на гласове е станал главно на гласоподаватели от меката външна страна на обединяването.
Депутатите от гражнадската квота на Демократична България Георги Ганев (вляво) и Мартин Димитров бяха посетители на форума Фотограф: Юлия Лазарова " Десният човек в никакъв случай не е единствено антикомунист "
Пред делегатите в залата Атанасов призна, че Демократична България е била пред алтернатива дали да влязат в държавното управление или единствено да го поддържат, поради присъединяване на Българска социалистическа партия в него. " Неучастие щеше да усили риска за връщане на ГЕРБ и Движение за права и свободи във властта ", уточни Атанасов. Добави и, че десният човек в никакъв случай не е само антикомунист. " Той е мотор на новите хрумвания и за реализирането им по-късно ", посочи Атанасов.

Той дефинира ръководещата коалиция като " комплицирана ". " Дълбоко съм уверен обаче, че пред себе си имаме два пътя - да работим за подсилване на болшинството и държавното управление или да допуснем нова дестабилизация и реституция на модела ГЕРБ-ДПС. Ние би трябвало уверено да работим за първия сюжет. Обратното би означавало възвръщане на корупционния модел на Борисов ", заключи Атанасов.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР