Досега страните от източна Европа, с изключение на Унгария, бяха

...
Досега страните от източна Европа, с изключение на Унгария, бяха
Коментари Харесай

Защо Източна Европа не иска зърно от Украйна

Досега страните от източна Европа, като се изключи Унгария, бяха най-последователните поддръжници на Украйна. В момента обаче тази взаимност се разпада. Нещо повече - Киев и някои от страните в Централна и Източна Европа имат съществени различия.

Причината е, че Брюксел анулира краткотрайните търговски ограничавания върху вноса на украинско зърно и маслодайни култури. Полша, Словакия и Унгария се опълчват и желаят да ги запазят, макар че това би нарушило европейското законодателство. Киев, от своя страна, счита да съди трите страни. В източноевропейските страни тематиката с украинското зърно към този момент се е трансформирала във вътрешнополитически проблем и в битка за власт с Брюксел.

Полша 

В Полша ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) желае най-много да си резервира властта, защото на 15 октомври предстоят парламентарни избори. Фермерите изиграха значима роля в предходните избори през 2015 година и 2019 година, които бяха сполучливи за ПиС. Партията на Ярослав Качински мина през потрес тази пролет, откакто ядосани аграрни производители излязоха по улиците на цялата страна, с цел да стачкуват против селскостопанската политика на държавното управление и вноса на украинско зърно. Под натиска на митингите министър председателят Матеуш Моравецки уволни земеделския министър и подтикна Европейска комисия да наложи ембаргото, което предходната седмица изтече.

През април полските земеделци излязоха на митинг, който принуди държавното управление да се съобрази с настояванията им. Сега властта не желае да ги разгневява още веднъж.Снимка: Marcin Bielecki/PAP/picture alliance

С оглед идните парламентарни избори Моравецки не желае да рискува възобновяване на демонстрациите. Затова пристигна бързото решение на Полша за възбрана на вноса на украинско зърно. Полското ембарго не обгръща преноса на зърното през страната.

Словакия

И в Словакия следва предварителен парламентарен избор на 30 септември. След 3 години и половина ръководство на прозападната реформаторска коалиция, която показва най-много безреден жанр на ръководство, в този момент е допустимо някогашният министър председател Роберт Фицо да се върне на власт. Номинално той е социалдемократ, само че на процедура е десен националист, непосредствен до унгарския министър-председател Виктор Орбан. Фицо неведнъж притегля вниманието с антиукраински и проруски послания и обещания да приключи изцяло досегашната военна поддръжка на страната му за Украйна.

Решението на словашкото държавно управление да резервира рестриктивните мерки за вноса на украинско зърно може да е било взето в този подтекст. Служебното държавно управление, което сега е на власт не разполага с доста пълномощия. Въпреки това прозападният лагер в Словакия явно не желае да тика повече гласоподаватели към лагера на Фицо, разрешавайки безотговорен импорт на украинско зърно. 

Унгария

Унгарският министър председател Виктор Орбан говореше за " сериозна битка " сред източноевропейските страни и Брюксел още преди да бъде оповестено решението за анулация на рестриктивните мерки върху украинското зърно. Той упрекна Брюксел, че съставлява не европейски, а " американски ползи, тъй като това, което назоваваме украинско зърно, несъмнено, не е украинско зърно, а търговски артикул, приближаващ от територия, за която от дълго време се допуска, че е благосъстоятелност на Съединени американски щати ".

Крайните изказвания на Орбан имат за цел най-много да се харесат на поддръжниците му в страната. Но решението на Унгария за опазване на възбраната за украинското зърно евентуално съставлява и опит той още веднъж да завоюва на своя страна някогашните си сътрудници за съюз против Брюксел. През последната година и половина пропутинската и антиукраинска позиция на Орбан го сложи в спор освен с Чехия и Словакия, само че и с Полша. В огромна степен той е изолиран в района във връзка с външната политика.

Румъния

За разлика от упоменатите три съседки на Украйна от Централна и Източна Европа, Румъния сподели " да " за зърното. Тя пожела удължение на възбраната за вноса му, само че към този момент единствено за 30 дни. Премиерът Марчел Чолаку съобщи, че страната му е дала краен период на Украйна за представянето на идея, защитаваща фермерите в страната. В взаимозависимост от това държавното управление в Букурещ ще вземе решение какви са подобаващите ограничения за отбрана на румънските земеделци.

На румънското пристанище Констанца, служащи взимат проби от украинската царевица.Снимка: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images

Парламентарните и президентските избори в Румъния ще се проведат чак в края на идната година. Въпреки това сили набира крайнодясната националистическа партия Алианс за обединяване на румънците. Тя се застъпва за проруски позиции, а програмата ѝ включва обединяване на всички румънци в една страна - в това число и тези в Северна Буковина, която е част от Украйна.

България

В България въпросът за украинското зърно може да се трансформира в сериозен вътрешнополитически тест. Тя бе единствената източна страна от Европейски Съюз, която в края на предходната седмица анулира рестриктивните мерки върху вноса на украинското зърно. Сега фермерите в страната стачкуват против решението на проевропейското съдружно болшинство. Протестите са подхранени от проруска акция за разпространяване на клюки и дезинформация в обществените медии, съгласно която украинските храни са нечисти и нездравословни за здравето.украинско зърноор

Европейската комисия също е заела позиция на изчакване. Въпреки че само тя е виновна за комерсиалната политика и възбраните за импорт, а не обособените страни членки, EK желае първо да ревизира какво вършат на процедура Полша, Унгария, Словакия и Румъния. След месец Европейската комисия желае да направи нова оценка на обстановката. След това тя би могла да предприеме правни дейности против Полша, Словакия, Унгария и при потребност - Румъния. Но това би станало чак след изборите в Полша. Европейска комисия не желае да раздава повече оръжия в предизборната борба.

***

Припоменте си и това видео от нашия списък:

" Като през Втората международна ": контраофанзивата в Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР