Досега президентската институция беше доста назадничава по отношение на своя

...
Досега президентската институция беше доста назадничава по отношение на своя
Коментари Харесай

Цвета Кирилова: Абсурд е юмрукът на Радев да е символ на обединение

" Досега президентската институция беше много назадничава във връзка с своя потенциал и динамичността си. Смятам, че тя може да бъде много динамична, експулсивна и проведена. Мисля, че дотук ние просто не сме знаели какво може да прави тази институция. Досегашните президентски двойки просто са маркирали някаква позиция за да преминат един интервал от 5 години ", сподели претендентът за президент Цвета Кирилова в студиото на " Денят ON AIR ".

Тя счита, че концепцията за президентска република би трябвало да бъде подложена на необятно публично разискване и хората би трябвало да бъдат питани дали я желаят.

" Виждам желанията на президента Радев, който ни насочва, по-скоро към някаква царска власт, която желае да си обсеби и облече като роба. Но е хубаво да знае, че преди да предприеме сходни дейности, първо би трябвало да има единодушието на Народното събрание и настрана от всичко това, би трябвало да се допитаме до обществото, готово ли е да предприеме тази промяна на държавното ни устройство ", сподели още кандидат-президентът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кирилова е уверена, че с цел да бъде обединено обществото, то би трябвало да има религия в ръководещите. Но през последните 30 години хората са изгубили доверие в българското ръководство и политическите партии.

" В тази връзка аз бих споделила, че символното принуждение, което употребява президентът Румен Радев, никога не е сплотяващото звено. Разбрах, че той е споделил, че вдигнатият пестник е някаква форма на обединяване на обществото. Това е цялостен парадокс. Абсурдът на парадоксите. Защото в интернационалната система за сигурност се знае, че символното принуждение не е физическо, а основно психическо. То нанася прочувствени и душевен контузии. И когато всеки ден виждаме тези жестове, би трябвало да знаем, че ние напълно съзнателно сме травмирани. Този жест нормално е знак на тоталитарната власт, знак на деспотичните системи. Нека не ни тикат в тази посока ", сподели още Цвета Кирилова.

Кандидатите за президент и вицепрезидент считат, че България би трябвало да отстоява националните си ползи в разногласието със Северна Македония и е задоволително западната ни съседка да съблюдава прецизно Договора за другарство и добросъседство сред двете страни, с цел да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР