Дори и след темата за полицейското насилие по време на

...
Дори и след темата за полицейското насилие по време на
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Политиците искат правителство, но не са готови да платят цената за него

Дори и след тематиката за полицейското принуждение по време на миналогодишните митинги, която възмути доста политически фигури, възможностите за някакво съгласие и единодушие сред партии в актуалното Народното събрание наподобяват доста малко евентуални.

Това мнение изрази пред Радио София политологът Христо Панчугов . И разяснява:

„ Знаем, че не всички партии в Народното събрание са протестни. Виждаме, че и протестните са доста разнообразни. Надявах се някоя от партиите да успее да очертае явен дневен ред към споделени полезности за едно бъдещо ръководство. Тоест политиците да бъдат принудени да се самоопределят. Това не се случва . Виждаме политици, които са закрепени върху краткосрочния дневен ред. “

По думите му не престават ангажименти за незначителни неща, познати от предходния парламент, чийто живот бързо завърши. За страдание липсва смяна в държанието, в връзката, в желанието да се ръководи .

Ако „ ИТН “ е антисистемна партия, би трябвало първо да дефинира каква е системата, против която се бори, а по-късно каква система предлага. Нищо такова не се случи. През последните месеци видяхме типичен популизъм . Но когато Слави Трифонов трябваше да се самоопредели, а партията му въпреки всичко да излъчи модел на ръководство, нещата започнаха да се разпадат .
Няма по какъв начин да се отгледат политици за една нощ . Класическите партии са минали през дребни борби и тествания на техните деятели, през задължения в дела, изяснили са визията си. Не може кастингът за политици да бъде с единствен аршин – дали искаш да си член на партията.

Според Панчугов обстановката изисква радикална смяна в тактиката от страна на политиците .

В момента общото в парламентарните партии е, че всяка желае да упрекна други за проблемите .

„ Ако желаеме различен резултат при идващите избори, откакто няма консенсус измежду политиците, би трябвало да се търси консенсус в българското общество. Да бъде дефиниран явен модел на политическа смяна. Да се търси поддръжка за него от жителите.

Странно е, че двете партии с най-вече депутати, декларират, че са в съпротива , при липса на власт.

След видеозаписите с побоите имаше членове на ГЕРБ, които се пробваха да омаловажат дейности.

„ Когато има такова разминаване в ценностно и институционално равнище, обикновено е никой да не желае да приказва с ГЕРБ . Става дума за устоите на демокрацията и на институциите. “

Според политолога множеството партии са се фиксирали в това, да излязат на по-конкурентни позиции за идващите избори, в сравнение с да формулират по какъв начин наподобява оздравяването на българската политика. Има предпочитание да бъде образувано държавно управление, само че политическите водачи отхвърлят да платят цената за това.
С Христо Панчугов беседва Лъчезар Христов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР