Дори без формален старт на Механизма за справедлив преход и

...
Дори без формален старт на Механизма за справедлив преход и
Коментари Харесай

Комплексът Марица-изток ще внедрява зелени технологии

Дори без фиктивен старт на Механизма за обективен преход и осъществяването на " Зелената договорка ", 2020 бе доста сложна година за " Мини Марица-изток " ЕАД - най-голямото въгледобивно сдружение в България, съобщи по време на интернационален конгрес финансовият шеф на сдружението Стелиан Коев.

" В  " Мини Марица-изток " понастоящем работят малко над 7000 души. През 2020 година преживяхме понижение в добива на въглища от 22 %. Това бе извънредно отрицателен удар върху нашите финансови резултати. Поради това, към края на 2020 година сформирахме нещо като " мозъчен концерн ", взаимно с шефовете на топлоелектрическите централи в комплекса " Марица-изток ", които са наши клиенти. Причината да го образуваме бе започването на полемика за използваните планове, които могат да се употребяват за бъдещето на комплекса. ", изясни Коев.

Той добави, че основната цел пред мениджмънта на компанията е, да се опитат да запазят колкото може повече работни места, както и да се запазят приходите на хората от района, като акцентира, че това е доста значимо за локалните общини - Раднево, Гълъбово, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол.

Вече има сходни планове, изпълнени в Съединени американски щати и Северна Европа. " Знаем, че тези технологии са нови, може да има механически проблеми пред реализацията им, само че те неизбежно ще се разрешат в близкото бъдеще. И могат да се осъществят в нашия комплекс. В същото време не се съмняваме, че планове като този, могат да вървят редом с други включително водород, възобновима сила, преквалификция на хората, и така нататък ", уточни той.

Коев, е уверен, че за тези планове могат да се намерят задоволително средства. " За нас като мениджмънт е значимо да сме сигурни, че локалните хора ще имат задоволително благоприятни условия за работа и ще запазят приходите си, които да употребяват тук в района. В умозаключение, не би трябвало да забравяме, че мотото на Европейска комисия и Европейски Съюз по отношение на енергийната промяна е, че никой няма да бъде зарязан. " декларира на финала Коев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР