Дори ако вариантът на коронавирус Омикрон причинява до по-малко тежко

...
Дори ако вариантът на коронавирус Омикрон причинява до по-малко тежко
Коментари Харесай

Омикрон може да увеличи хоспитализациите и смъртните случаи в ЕС

Дори в случай че разновидността на ковид Омикрон предизвиква до по-малко тежко заболяване , това бързо ще бъде потопено от експоненциално повишаване на случаите , с евентуални по-високи равнища на хоспитализации и смъртни случаи , съобщи през днешния ден Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите, оповестява " Политико ".

В изрично предизвестие към Европа , последната бърза оценка на риска на ECDC прикани държавните управления да подхващат незабавни дейности за закъснение на разпространяването на мощно заразния Омикрон, разпознат за първи път в Южна Африка и Ботсвана предишния месец.

Агенцията на Европейски Съюз по заболявания прави оценка вероятността за по-нататъшно разпространяване на Омикрон като " доста висока ", а общия риск, който съставлява за публичното здраве в Европа, като " доста висок ".

" В актуалната обстановка имунизацията сама по себе си няма да ни разреши да предотвратим въздействието на разновидността, тъй като няма да има време за справяне с пропуските във имунизацията, които към момента съществуват ", сподели шефът на ECDC Андреа Амон.

" Спешно би трябвало да се подхващат строги дейности за понижаване на предаването и облекчение на тежкото задължение върху системите на опазване на здравето и отбрана на най-уязвимите през идващите месеци ".

Агенцията цитира моделиране, което демонстрира, че Омикрон може да стане преобладаващ вид в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство през януари или февруари .

В него също по този начин се показва, че имунизацията остава основен фактор за понижаване на въздействието на Омикрон и Делта, който към момента е преобладаващ вид в района. Здравните системи са призовани да подхващат незабавни дейности за увеличение на потенциала , откакто държавните управления не отстраняват ограничения като маски за лице и отдалечена работа, сподели ECDC.

Коментирайки новата оценка на риска, комисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес сподели, че до момента в който Европейски Съюз е по-добре квалифициран за идната вълна , той би трябвало да ползва по-бързо бустери . " Бустерите би трябвало да бъдат нашият вълнолом ", сподели тя.
 Витанов: Омикрон у нас януари, пета вълна - средата на февруари
Витанов: Омикрон у нас януари, пета вълна - средата на февруари

Ръст на болни се чака и по празниците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР