Допълнителна помощ ще получат зеленчукопроизводителите. Тя ще бъде под формата

...
Допълнителна помощ ще получат зеленчукопроизводителите. Тя ще бъде под формата
Коментари Харесай

Допълнителна помощ за зеленчукопроизводителите

Допълнителна помощ ще получат зеленчукопроизводителите. Тя ще бъде под формата на дотации върху приходите от осъществената им продукция, а не на база тонажи и декари, както до момента. Това разгласи министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет.

Предложението е на Красимир Кунчев, аграрни производител, и е подкрепено както от Танева, по този начин и от премиера Бойко Борисов. Според Кунчев това ще подтиква производителите да не префактурират земеделската продукция - продадена на една цена, само че маркирана във фактурата с друга цена. Той изясни, че технологиченото време за развъждане на един зеленчуков разсад е сред 30 и 40 дни, започващо от към 5 май. И прикани зеленчукопроизводителите авансово да плануват опциите си и да изберат културите, с цел да спазят периодите.

Танева добави, че се чака Европейска комисия да утвърди тази поддръжка като хоризонтална мярка КОВИД-19 по Програмата за развиване на селските региони и определеи предлагането като " мотивиращо и заслужено ". " Тази мярка ще има резултат. Нямаме продукция, която е изхвърлена, само че в прилежащи страни има към този момент за жалост ", увери Танева.

От през днешния ден производителите могат да декларират площи по акцията за директни заплащания 2020 година От 60 землища, която тя обгръща, 50 отпаднаха при дефинирането на необлагодетелствените региони. От през днешния ден тези, които попадат в новия обсег, могат да кандидатства. 3644 аграрни стопани са отпаднали, само че те ще получат отплата от по 25 евро на хектар. Това заплащане ще е допустимо в преходния интервал 1+1 година - това е решение на Комисията по земеделие в Европейския парламент, препоръчано от България и осъществено с помощта на нашите евродепутати

В Европейска комисия България е постигнала прогрес и в секторите „ Тютюноптоизводство “ и „ Преходна национална помощ за отглеждане на животни “ - тя да може да остане за преходния интервал 1+1 година.

175 млн. евро ще бъдат пренасочени към няколко ограничения - 40 млн. ще отидат за мярка 11 Биологично произвеждане, тези пари към този момент са разполагаем на производителите, мярката е отворена и могат да декларират площи, животни, пчелни фамилии.

Предстои и в границите на 2 седмици мярка 5.1 и 4.1 за поддръжка на отглеждане на животни, мярка 6.3 за дребните стопанства, мярка 6.1 за млади стопани.

„ За производителите на грозде ще предоставим нова подкрепяща мярка за бране на зелено - заплащане на декар, в случай че те считат, че няма да осъществят продукцията си. Приключихме мярката за вложения на винарската стратегия. България е една от най-слабо засегнатите страни от пандемията и разнообразни притежатели на винарски мазета считат, че на това се дължи двукратно увеличение на износа им за европейския пазар ", сподели още министър Танева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР