Донорите у нас намаляват, показват данни на Здравното министерство. През

...
Донорите у нас намаляват, показват данни на Здравното министерство. През
Коментари Харесай

Здравни експертни инциират и промени в законодатеслвото, които да улеснят донорството

Донорите у нас понижават, демонстрират данни на Здравното министерство. През 2015 година 19 души са дарили орган след гибелта си. Техният брой е фрапантно по-малък тази година - едвам шестима.

Градовете, в които има осъществени най-вече донорски обстановки за последните 9 години, са Варна, Велико Търново и Плевен.

Нов късмет за живот към момента чакат 1139 души. Затова здравните експертни предизвикват и промени в законодатеслвото, които да улеснят донорството. Това ще повлияе и на фамилиите с репродуктивни проблеми.

В света близо 5% от дамите нямат този късмет да чуят рева на детето си, поради липса или неправилна функционалност на матката. У нас броят им е незнаен.

Като експерт по репродуктивно здраве лекар Георги Стаменов се сблъсква с този проблем ежедневно. Единственото решение е трансплантация. „ Светът се пробужда към тази процедура. Първо, че механически не е сложна за осъществяване, и второ е нещо, което трансформира живота на човек тотално”, счита доктор Георги Стаменов.

Първото бебе в света, родено след присаждане на матка, идва на бял свят през 2014 година в Швеция. Този късмет от години чака и Лидия. "Човечеството изпрати луноход от другата страна на луната. Трябва да има избор за фамилиите, които не могат да имат дете, поради изгубените репродуктивни функционалности на дамата ", споделя Лидия Чобанова пред БТВ.

Българското законодателство не разрешава сходна намеса от донор. За първи път от Министерството са подготвени да подложат тематиката на разискване.

Според доктор Георги Стаменов в България има готови експерти, както и инсталация. "Една да създадем за две години би било прелестно. Тази жена ще даде страстта и религия на други, които чакат ", показва още лекарят.

За увеличение на донорите у нас от Министерството оферират донорство без роднинска връзка. А по този начин също и по-широк кръг от родственици да могат да позволяват взимане на органи от умрелия. Предстои нова акция за разпространение на донорството у нас.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР