Домати за ценители на истинския, автентичен вкус на градинския домат.

...
Домати за ценители на истинския, автентичен вкус на градинския домат.
Коментари Харесай

Розови домати – какво трябва да знаем

Домати за ценители на същинския, достоверен усет на градинския домат. Това са розовите домати. Те се отличават с необикновен мирис и сладостен усет и припомнят за дълги летни дни, селски трапези с домашно сирене и апетитни салати за ледено студена ракия.

Не единствено у нас, само че и по целия свят розовите домати са желани поради превъзходните им качества, огромното количество на твърдото вещество в тях, както и поради красивия им и прелъстителен външен тип. Поради това цената им е доста по-висока от тази на по-често срещаните сортове от алените домати.

Ползи от розовите домати

Доматите са едни от най-питателните и сочни зеленчуци. Въпреки това, те са отличен източник на антиоксиданти, фибри, минерали и витамини. Поради множеството си изгоди розовият домат постоянно се предлага от диетолози за намаление на холестерола и стратегии за намаляване.

Научно потвърдено е, че антиоксидантите, присъстващи в доматите, обезпечават отбрана против рак, в това число рак на на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, рак на ендометриума, рак на белия дроб и рак на панкреаса.

Ликопенът, антиоксидант в класа на флавоноидите, участва в доматите. Заедно с каротеноидите той има способността да пази клетките и другите структури в организма от свободни от О2 радикали. Проучванията демонстрират, че ликопенът предотвратява увреждането на кожата от излагане на ултравиолетови (UV) лъчи и обезпечава отбрана против рак на кожата.

 Розови домати

Зеаксантин е друго богато на флавоноиди съединяване, присъстващо в обилие в тези зеленчуци. Зеаксантинът оказва помощ за отбрана на очите от макулна недъгавост.

Розовите домати съдържат обилни количества витамин А и антиоксидантни флавоноиди като бета и алфа-каротеноиди, ксантини и лутеин. Като цяло е потвърдено, че тези богати на пигменти съединения имат антиоксидантни свойства, които оказват помощ за поддържане на зрението, поддържане на здрави лигавици и кожа и здраве на костите. Консумацията на натурални зеленчуци и плодове, богати на флавоноиди, е приета за отбрана на организма от рак на белите дробове и устната празнина.

В допълнение, розовите домати са и добър източник на витамин С (осигурява 21% от целесъобразното на ден количество на 100 г), яденето на храни, богати на витамин С, оказва помощ на тялото да развие устойчивост към инфекциозни сътрудници и да отстрани свободните радикали.

Пресните розови домати са доста богати на калий (100 g съдържат 237 mg калий и единствено 5 mg натрий).

Те също съдържат умерени количества фолат, като тиамин, ниацин, рибофлавин, само че също по този начин и някои съществени минерали, като желязо, калций, манган.

Розовият домат, постоянно употребен като зарзават, е превъзходен подарък на природата. Зеленчуците привлякоха вниманието поради невероятните си фитохимични изгоди. Интересно е, че доматът предлага доста изгоди и има не по-малко потребни качества от ябълката!

От ботаническа позиция зеленчукът принадлежи към семейство Solanancee, което включва също люти чушки, картофи, патладжани и други Научно название: Lycopersicon esculentum.

Има разнообразни сортове розови домати, с разнообразни типове и размери, без значение дали са органични или не. Освен розовите домати най-култивирани са алените домати, само че има и серии култури в жълто, оранжево, лилаво, зелено или бяло.

 Розовите домати съдържат доста ликопен

Доматите стават все по-популярни, изключително измежду производителите на биологични артикули. Сортовете, наследени от фамилията, са склонни да дават по-естествени и ароматни плодове. Доматите в този момент се отглеждат по целия свят. Но розовите домати са особена горделивост на България. Розовият домат от Куртово Канаре е наша запазена марка.

Отглеждане на розови домати

Огромно преимущество през днешния ден е, че актуалните селекции дават голям избор на розови домати. Съществуват както ранни, по този начин и приблизително ранни и късни сортове. Всички се отличават със наслада и богат мирис. Формата им варира от кръгла, през сърцевидна до продълговата. Съществуват както дребни сортове, по този начин и извънредно едри, плодовете на които доближават до съвсем цялостен кг.

На българския пазар се срещат семена за разсад на няколко родни селекции на розови домати. Едни от най-разпространените са Розов подарък, Розов идеал, Розово сърце, Розова магия. Те са особено селектирани, тъй че да са задоволително устойчиви на най-често срещаните болести по доматите.

Също по този начин едрите сортове имат преимуществото да имат здрави стъбла, които да устоят едрите плодове.

Някои розови домати са толкоз бледи, че основават чувството, че към момента не са задоволително узрели. Въпреки това те имат отлична наслада и са изцяло зрели. Други сортове пък се пукат, което не е естетически прелестно и подухва купувачите на мисълта, че са развалени. В множеството случаи напуканите домати са напълно здрави и дефектът е повече козметичен. Това не пречи на усета им, който още веднъж е отличен.

Почти всички сортове розови домати се отличават от алените по по-високото си наличие на захар и хранителни субстанции. Поради това те се нуждаят от повече поливане и поддържане. При развъждането им е належащо да се поддържа добра, равномерна влага на почвата. Едновременно с това би трябвало да се заобикаля несъразмерната мокрота.

Имайте поради, че в случай че след нескончаем изсъхнал интервал щедро полеете вашите домати, плодовете ще се напукат и ще изгубят красивия си външен тип. Освен влага по време на цъфтежа на розовите домати би трябвало да осигурите нараснало количество хранителни субстанции за растението посредством в допълнение торене.

 Пълнени домати

Купуване и запазване на розови домати

Пресните, узрели плодове имат розовеещ цвят, доста атрактивни и с богат, сладостен усет. На пазарите купувайте пресни, твърди плодове, с идентичен размер или не. Избягвайте тези с набръчкана повърхнина, обезцветени петна и прекомерно меки сектори.

Прясно купените, твърди домати могат да се слагат на хладно място, на мрачно и даже при стайна температура за 2-3 дни. Зрелите розови домати обаче са един от бързоразвалящите се зеленчуци и би трябвало да се съхраняват в хладилника. Използвайте ги, до момента в който са пресни, с цел да получите цялостните изгоди от витамини и антиоксиданти.

Класика при използването на плодовия зарзават са и доматените супи. Използвайте лятото, с цел да си извършите гаспачо или друга студена чорба.

Сандвичите с домати също са концепция за закуска. Или пък брускети с домати.

Готвене на розови домати

Розовите домати могат да се употребяват напълно независимо, на вкусни доматени салати, при приготвянето на ястия като домати с ориз, доматена чорба или пък доматена салца. Въпреки че за шарени туршии се употребяват алените сортове домати, не е изключено да се опитва и с розови. Да не забравяме и за лютеницата с розови домати.

На някои места подготвят с доматите и паприкаш, което отново си е вкусно ядене от селската кухня.

Розовите домати са ценени и в средиземноморската кухня. Ще ви се усладят, в случай че си приготвите спагети с доматен сос, пица с домати. А за какво не и гръцка салата.

 Домати със зеленчуци

Най-известният способ за потребление на розови домати е в салатите със сирене.

От прясно изцедени домати се подготвят сокове, които се пият като такива със сол и черен пипер или при подготвяне на алкохолни и безалкохолни коктейли.

Вреди от розови домати

Подобно на доста плодове и зеленчуци, и доматите имат високо равнище на алергени.

Алергичните реакции към доматите от време на време могат да се проявят със признаци като зачервени и възпалени очи и сърбеж на кожата, запушен нос, стомашно-чревни разстройства като коремна болежка, повръщане и диария. Доматите могат да се окажат несъответствуваща храна за хора със стомашни проблеми като язва, гастрит и др.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР