Домашното си е домашно, кой каквото ще да говори. А

...
Домашното си е домашно, кой каквото ще да говори. А
Коментари Харесай

Да си направим сушено месо

Домашното си е домашно, кой каквото ще да приказва. А домашно сушеното месо е деликатес, който не може да бъде преместен от което и да е друго купено мезе. Стига да го извършите както би трябвало несъмнено. Ето по какъв начин:

Домашно сушено филе вид Елена

Необходими артикули:

Свински или телешки рибици, бонфиле; 1 кг. морска сол; чесън; черен пипер, червен пипер, чубрица, риган (по желание); 20-50 мл. оцет; вода (колкото да покрие месата)

Начин на подготвяне:

Рибиците, бонфилето, се почистват добре от мазнината и се подравняват. Слагат се в съд и се посоляват щедро. Оставят се по този начин 24 часа. След това се измиват и се поставят за час- час и половина във вода с оцет, като би трябвало да покрие месата. Когато престоят, се измиват и се поставят на проветриво място. След един час се намазват щедро със счукания авансово чесън.

 Еленски бут

Смесват се черен пипер, червен пипер и чубрица (и други подправки, в случай че искате) в торбичка (съотношението е на вкус) и се размесват хубаво. След това се изсипват върху вестник и частите месо се овалват в подправките, след което се изтръскват, с цел да падне ненужното. Прави се дупка на филето и се прекарва връвчица през него. Закача се на проветриво и несъмнено (от котки и други животни) място.

След 1-2 седмици са подготвени (в взаимозависимост какъв брой меки ги харесвате). След като се смъкват се поставят в торбички и се съхраняват във фризер. Вадят се от фризера 15-20 мин. преди консумация.

Друг вид на домашно сушено филе

Рибиците престояват в морска сол 24 часа, след което се почистват от нея - най-добре да се измият. След това се попарват във вряща вода за 2-3-4 минути (докато побелее месото) и се вадят. Оставят се малко да се изцедят и се овалват с подправки на усет (чубрица, червен и черен пипер, кимион). Когато подправките покрият месото изцяло, се завиват в хартия и се поставят в хладилника да съхнат. Предимството на този способ е, че по-бързо стават подготвени за ястие, изключително, в случай че са срязани на по-тесни части.

 Мезета

Ако не желаете да употребявате подправки, рецептата за вас е:

Необходими артикули:

Използва се говеждо месо от по-слаби животни.

Начин на подготвяне:

Говеждото месо се нарязва на по-едри части, които се варят в солена вода до полуомекване. Изваждат се, оставят се да се отцедят, поставят се в тави и се сушат 2-3 пъти в по-слаба пещ до цялостно изсушаване.

Изсушеното месо се съхранява на изсъхнало място в платнени чувалчета. Преди готвене се изкисва във вода. В приготвяните с него ястия не се слага сол.

Разгледай още тези предписания за сушено месо, домашна луканка и пастърма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР